Fant et sted å bo, men kommunen har ikke plass

LILLEHAMMER (NRK): Vaar Nilsen ønsker tre flyktninger fra Syria velkommen til å bo i leiligheten sin på Lillehammer. De kan flytte fra asylmottaket på dagen. Men kvota er full i OL-kommunen.

Flyktningejakt på boliger

Vaar Nilsen ønsker å leie ut leiligheten sin på Lillehammer til tre flyktninger fra Syria.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Mange av de 5113 asylsøkerne på vent i asylmottak rundt omkring i landet har lært seg ordet «selvbosetting».

Ahmad Alo, 29 år, fra Syria er en av dem. Han bor på asylmottak på Lena på Østre Toten. Etter ivrig boligjakt gjennom finn.no har han og to kamerater som bor på asylmottak i Kaupanger, fått fast fisk på kroken.

Flyktninger jakter boliger

Ahmad er utdannet engelsklærer og rømte fra Syria for å slippe unna militæret.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

De fikk kontakt med Vaar Nilsen på Lillehammer og dro avgårde for å se på leiligheten til Vaar Nilsen som ligger vakkert til, uvirkelig fjernt fra krig og katastrofe.

– Det er drømmestedet for oss. Men kvota i kommunen er full. Vi må vente. Vi er ivrige for å flytte fra asylmottaket og ta fatt på et normalt liv, sier Ahmad som er utdannet engelsklærer.

Vaar Nilsen eier leiligheten som flyktningene ønsker å leie.

– Jeg vil veldig gjerne at Ahmad og kameratene hans skal flytte inn her. Ahmad var et veldig hyggelig bekjentskap, så jeg håper kommunen sier ja til at de kan komme. De ville passe så godt inn i nabolaget, sier Nilsen.

Skal vurdere å bosette flere

Flyktninger jakter på boliger

Ordfører Espen Granberg Johnsen i Lillehammer kan ikke love at Ahmad og kameratene kan flytte til leiligheten til Vaar Nilsen.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Politikerne i Lillehammer skal ta en ny runde senere i høst for å vurdere om de skal åpne opp for flere flyktninger.

Kommunen bestemte først å ta imot 135 flyktninger i perioden 2014-16. Etter at kommunen fikk en anmodning om ta imot flere økte de kvoten til 175 personer.

– Utfordringen vår nå er først og fremst å skaffe fosterhjem til over 20 mindreårige, sier ordfører Espen Granberg Johnsen (Ap).

– Det kan være riktigere at vi skal være flinkere til å prioritere mindreårige enn å ta imot et større antall. Det må være behovet slik det vurderes og koordineres av de nasjonale myndighetene som må være svaret på antallet for Lillehammer, sier ordføreren.

80 prosent i private boliger

Over 80 prosent av flyktningene bosettes nå i private boliger i Lillehammer. For bare to år siden var situasjonen helt motsatt. Da ble rundt 80 prosent bosatt i kommunale boliger.

Bosettingsansvarlig i Lillehammer, Øystein Holm, forteller at de har fått et økende antall tilbud fra folk om å leie ut til flyktninger den siste tiden.

– Det er vanskelig å si om det skyldes kun økende velvilje. Det kan først og fremst skyldes at det er leiers marked fordi studentene har fått tilgang til flere hundre nybygde hybler i høst, sier Holm.