Hopp til innhold

Fant 2500 år gamle mumier på museumslager i Oslo

Flere tusen år gamle mumier fra Sør-Amerika har ligget glemt i over 80 år på et lager i Oslo. Ingen har visst hvor de kom fra eller hvordan de havnet der, før nå.

Mumie mysterium løst

Her er de flere tusen år gamle mumiene som er funnet i Norge. Mumiene ble sendt hit av utvandrer Gunnar Nergaard.

Foto: Per Holck

På 1930-tallet bosatte den norske utvandreren Gunnar Neergaard seg i Chile. Der fant han blant annet noen 2500 år gamle indianske mumier, som han fikk sendt til Etnografisk museum i Oslo.

Der ble de imidlertid liggende helt til avdelingsdirektør Knut Djupedal ved Migrasjonsmuseet i Stange kom over disse opplysningene i en artikkel i fjor. Han begynte å grave i Nergaards historie for å finnne ut hvor det var blitt av disse mumiene.

Gunnar Nergaard

Utvandreren Gunnar Nergaard fant indianske mumier og sendte dem hjem til Norge. Denne praksisen var ikke ulovlig på den tiden.

Foto: Migrasjonsmuseet

Djupedal fant en historie om den utvandrede nordmannen, gravplyndring og mumier som hadde ligget uidentifiserte i vår egen hovedstad.

Da han kontaktet museet fikk han til svar at de nok hadde ting som Nergaard hadde sendt.

– Men de påsto at de ikke hadde noen mumier, forteller Djupedal.

Fotografier som stemmer

Djupedal fortsatte imidlertid å grave etter opplysninger.

– Da fant jeg et fotografi som han hadde tatt i 1930 av mumiene. Bildene viste rester av hår, hud og klær. Dette til tross for at flere av dem trolig var flere tusen år gamle.

For å finne ut hvor mumiene var blitt av, tok Djupedal kontakt med Screinersamlingen, og avdelingen for anatomi ved Universitetet i Oslo.

Screinersamlingen inneholder 7500 skjeletter, men etter iherdig detektivjakt fant Djupedal de fire mumiene som ble sendt fra Chile.

– Hvis du sammenligner med bildet vil du se at en av mumiene har nøyaktig samme sittestilling, et beinbrudd er helt likt, og en flik av hud stikker ned på samme måte i virkeligheten som på bildet, forklarer Djupedal.

Mumie bilde

Her er fotografiet som Knut Djupedal fant etter ivrig leting. Mumiene på bildet har samme sittestilling og andre kjennetegn som stemmer med funnene i Schreinersamlingen.

Foto: Migrasjonsmuseet

– Ganske enestående

Mumiene skal ha ligget lagret i åtti år, uten at noen har visst hvor de kom fra.

– Dette er overraskende. Den eldste mumien er 2500 år, og den yngste 500–600 år gammel. Vi har jo ingen tradisjon for sånt materiale hos oss i det hele tatt. Så det er ganske enestående, sier anatomiprofesser Per Holck ved Universitetet i Oslo.

Nå er spørsmålet hva som skal skje videre med mumiene.

– Min personlige mening er at de skal skannes, fotograferes og undersøkes, og så sendes tilbake hvor de kommer fra, sier Djupedal.

Anatomiprofessoren Per Holck sier at Universitetet nå vil ta kontakt med søramerikanske myndigheter.

Flere saker fra Innlandet