Fanget sykkeltyv i bare underbuksa

HUNNDALEN (NRK): Kun iført boksershorts tok Even Erlien opp jakten på tyven som stjal sykkelen til sønnen hans i dag tidlig. Noen minutter etter var den syklende tyven tatt og overlevert politiet.

Steinen Even Erlien lå bak da han fakket sykkeltyven

MANNEN OG STEINEN: Bak denne steinen lå Even Erlien i skjul klokka 0615 i dag tidlig. Tyven ble svært overrasket da den store mannen hoppet ut foran ham kun i trusa.

Foto: Even Lusæter / NRK

Even Erlien var fortsatt i trusa da han oppdaget tyven ute på gårdsplassen rett etter klokka 6 i dag tidlig.

Tyven var i ferd med å sette seg på sykkelen og forsvinne. Even hadde derfor dårlig tid. Han droppet å ta på seg klær før han kastet seg i bilen, forøvrig uten tak og dører, og raste etter sykkeltyven.

Da Erlien kom til gang- og sykkelvegen ned mot Gjøvik, så han sitt snitt til å komme nærme tyven. Han parkerte bilen i skjul, smøg seg ned en skråning, la seg bak en stein og ventet.

– Da tyven kom mot meg slo jeg til og fikk fatt i ham, forteller den handlekraftige karen, fortsatt full av adrenalin, da vi snakker med ham i 10-tida.

– Hvordan reagerte tyven da du hoppet fram bare i underbuksa?

– Det var en litt paff mann som så på meg. Han var, for å si det sånn, ikke klar for å yte noen motstand, humrer Erlien.

Skår i gleden

Sykkeltyven ble litt seinere hentet av politiet. Ved operasjonssentralen i Innlandet opplyses det at sykkeltyven er en kjenning av politiet. Han ble avhørt, innrømmet forholdene og saken blir anmeldt.

Men – for Even var ikke dagen over. Da han kom hjem igjen med sønnens sykkel, oppdaget han til sin store fortvilelse at også hans egen sykkel var stjålet i løpet av natta.

Even Erlien i bilen han kjørte i underbuksa for å fange sykkeltyven

ÅPEN LØSNING: Even måtte bruke bilen uten tak og dører da han fartet rundt i underbuksa i dag tidlig på sykkeltyvjakt.

Foto: Even Lusæter / NRK

Når vi møter Even er han ute og leter etter den i nabolaget.

– Jeg tror sykkelen min må være stjålet tidligere på natta. Kanskje av samme tyv. Han kan ha bestemt seg for å hente sønnen min sin sykkel seinere da han tok min, forteller han.

Ga tyven en oppfordring

Det er svært få sykkeltyverier som oppklares og storparten av sakene som anmeldes blir henlagt av politiet.

Even Erlien, som selv jobber i skoleverket, benyttet muligheten når han først hadde en sykkeltyv på tomannshånd, til å forsøke å gi ham et råd eller to.

– Jeg fortalte ham om konsekvensene av å gjøre noe med tryggheten til folk på den måten han gjorde. Han er en kjenning av politiet og det er nok ikke første gangen han er ute slik, sier Even.

Han ba også tyven om å finne seg noe annet å drive med i framtida.

– Jeg ba ham om å begynne å sove om natta og prøve å finne seg en ordentlig jobb. Jeg sa til ham at vi kunne snakkes nærmere hvis han trengte noe mer veiledning, avslutter Erlien.