Hopp til innhold

Lom opprørt over familegjenforeningssak

Norske myndigheter greier ikke bestemme seg for om afghanske Nazime er en del av familien Jamali. Nå har mamma reist til Afghanistan for å hente henne. I Lom sitter fire søsken, overlatt til seg selv.

Familie-sak

Parisa (14) og Anita (16) Jamali venter på at mamma og søster skal komme til Lom. Moren er i Afghanistan for å hente søsteren, mens norske myndigheter er usikre på om denne familierelasjonen stemmer.

Foto: Maria Mikkelsen / NRK

– Verken mamma eller søstra mi er her. Det er vanskelig.

I Lom bor 12 år gamle Belal. Det har gått over en måned siden mamma reiste. I over en måned har han måttet komme hjem til en leilighet uten foreldre.

Ble igjen

Fire søsken kom til bygda som kvoteflyktninger sammen med moren, jula for nøyaktig to år siden. Mamma er bærebjelken i familien, fordi pappa er død.

I Lom skulle de starte et nytt liv som familien Jamali. Men de manglet et familiemedlem – en søster.

Familien forteller at hun ble igjen i Afghanistan da familien flyktet til Iran. Men så døde faren, og da de fem fikk opphold i Norge tok de ikke sjansen på å nevne søsteren Nazime – i frykt for at det skulle ødelegge for alle sammen.

Da de kom til Lom, startet de imidlertid arbeidet for å få Nazime til sitt nye hjem. Det skulle bli en lang og tung dragkamp med norske myndigheter.

Etter flere mislykkede forsøk på å få henne til Norge, har mamma nå reist til Afghanistan. Barna hennes, på mellom 12 og 20, er etterlatt til seg selv.

Nå er mamma borte på ubestemt tid. Hun vil prøve å hente Nazime til Norge.

Sjonglerer jobber

20 år gamle Helaleddin Jamali underviser 15 nye lomværer i norsk – en av tre jobber han sjonglerer hver uke. Han jobber i Rema 1000, og har enda en jobb.

– Jeg tør ikke sitte hjemme, for da kommer tankene. Det gjør meg veldig trist, forteller han.

Samtidig er det han, som eldstemann, som må ta ansvar for den lille familien. Nå, som mamma ikke er der.

Barnevernet avlegger også søsknene daglige besøk.

Gjenforeningssak

Helaleddin Jamal (20) sjonglerer mellom flere jobber. Da slipper han tankene.

Foto: Maria Mikkelsen / NRK

Lokalsamfunnet fortviler

Lokalsamfunnet i Lom fortviler. De mener situasjonen er både tragisk og hjelpeløs. De er opprørte over situasjonen til familien Jamali.

Rektor ved ungdomsskolen Tore Mundal mener familien er i en håpløs situasjon. Det går inn på ham.

– Når slike saker får et ansikt får det et helt annet bilde enn hvis man hører om manglende mulighet for familiegjenforening i mediene. Når vi selv kjenner dem, så blir det annerledes, sier han.

Lot være å opplyse om datteren

Norske myndigheter er ikke 100 prosent sikre på at Nazime, søsteren i Afghanistan, faktisk er en del av familien. Nå er hun i tillegg blitt 18 år. En ny søknad venter på endelig avgjørelse i Utlendingsnemnda.

– I dette tilfellet var det ikke utvilsomt at hun var barnet til søkeren, siden de ikke hadde oppgitt at hun fantes da de kom til Norge, sier assisterende avdelingsdirektør i oppholdsavdelinga, Christine Villberg.

I tre forskjellige intervjuer både i Iran og i Norge hadde moren latt være å opplyse om datteren. Da søknaden endelig ble sendt på rett måte, vare det seks dager for sent. Datteren hadde fylt 18 år.

– Det gikk nesten fire måneder fra vårt avslag til vi fikk den nye søknaden og i denne perioden var hun under myndig alder, sier Villberg.

Snakker med moren hver dag

Den 16 år gamle søsteren i familien, Anita, snakker med moren på telefon hver dag.

– Hun er veldig bekymret for situasjonen for seg og Nazime, så jeg forsøker å berolige henne, forteller hun.

Anita har vært mye syk. Flere ganger har hun vært på sykehus, uten at noen finner medisinske feil. Det bekymrer inspektør og leder av voksenopplæringen i kommunen, Anita Sandviken.

– Når mor ikke er der, og mor har reist, og de i tillegg ikke vet om hun kommer tilbake, så er det en helt uholdbar situasjon for små barn, sier hun.

Morens turistvisum går ut 31. desember, og det er altså uklart om hun vil komme tilbake.

Flere saker fra Innlandet