Hopp til innhold

Birken-favoritt mistet seieren i dramatisk fall

LILLEHAMMER (NRK): Erik Nordsæter Resell har vunnet Birkebeinerrittet to år på rad og jaktet på nok en førsteplass. Men et fall like før mål ødela drømmen.

Even Nordsæter Resell, andreplass i Birken

SKUFFET: Han forsøkte å smile, men det var ikke bare lett for Erik Nordsæter Resell etter den forsmedelige andreplassen. Bak ham blir vinneren Eskil Evensen-Lie intervjuet av media.

Foto: Alexander Nordby

– Jeg ble for ivrig på toppen og gikk på trynet, forteller trønderen til NRK i målområdet ved Haakons Hall i Lillehammer.

Det var rett før den stupbratte ballettbakken mot slutten av rittet at uhellet skjedde.

Resell og vinner Eskil Evensen-Lie hadde klart å kjøre fra resten av feltet. Men i løpet av noen korte sekunder tok det hele en dramatisk vending.

– Det ble litt duellering på toppen, og da mista jeg kontrollen. Selv om Eskild er en verdig vinner, er det en litt bitter måte å tape på, sier en skuffet Resell.

Trønderen ble ikke alvorlig skadd i fallet, men forteller at han har smerter i skulderen han landet på.

Les: Ny metode for å finne toppformen

Hadde lagt opp

Dermed ble det Eskil Evensen-Lie fra Kloppa offroadklubb på Hadeland som vant årets Birkebeinerritt. Han hadde egentlig lagt sykkelkarrieren på hylla i 2018 av personlige årsaker, men ombestemte seg denne sesongen.

Vinner Birken 2019, Eskild Evensen-Lie

STORFORNØYD: Eskil Evensen-Lie hadde egentlig lagt karrieren på hylla av personlige grunner, men ombestemte seg før denne sesongen. Han endte opp med å vinne Birkebeinerrittet 2019.

Foto: Alexander Nordby

– Jeg har snakket litt om at det hadde vært kult å vinne et større ritt, men jeg satte meg ikke noe konkret mål. Dette er det største jeg kunne ha vunnet, så det var gøy! sier han.

Svensk seier på kvinnesiden

Veteranen Jennie Stenerhag fra Sverige vant overlegent kvinnenes ritt.

– Jeg gikk løs tidlig og da blir det tungt. Det var veldig hard motvind og regn oppe på fjellet, sier Stenerhag.

Hun hadde planlagt å forsøke å sykle alene i dag, men fordi det var så tungt, var hun redd hun skulle bli tatt igjen.

– Men det holdt, så det var skjønt, sier hun.

Jennie Stenerhag sykler over målstreken under Birken 2019

OVERLEGEN SEIER: Jennie Stenerhag (44) stakk tidlig ifra konkurrentene i eliteklassen for kvinner og kom alene til mål ved Haakons Hall i Lillehammer.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ingrid Lorvik fra Melhus ble nummer to og Stine Hasund Eid fra Harestua nummer tre i eliteklassen for kvinner. Eid kom i mål hånd i hånd med Elisabeth Sveum (Harestue), men ble dømt foran på målfoto.

Klaget på trege menn

Jennie Stenerhag vant eliteklassen for damer i 2017 også. Den gangen klaget hun over at hun måtte passere mange menn fra turklassen og ville at kvinnene skulle få sykle alene.

I dag var ikke det noe problem, sier hun.

– Jeg passerte mange menn, men de var ikke i veien, de holdt seg på siden. Det har gått kjempebra i dag, sier Jennie Stenerhag.

Det er 27. gang Birkebeinerrittet arrangeres. Rundt 7100 syklister var påmeldt det 86 kilometer lange rittet over fjellet fra Rena til Lillehammer. Men bare om lag 6000 av dem stilte til start. I tillegg syklet flere hundre Ultrabirken og Halvbirken.

Nytt av året er at også elsyklister har fått sin egen klasse.

Birkebeinerrittet 2019

Syklister på vei mot mål ved Haakons Hall i Lillehammer under Birkebeinerrittet 2019.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Flere saker fra Innlandet