Falsk trygghet

Voldsalarmen gir falsk trygghet. Politiet rekker ikke alltid fram i tide. Det gjorde de ikke da en kvinne ble drept på Gjøvik i går.

voldsalarm
Foto: Harald Inderhaug. / NRK

Hør radiosaken: Voldsalarm gir falsk trygghet

Kvinnen som ble drept på Gjøvik i går, hadde voldsalarm og hun løste den ut.  Men før politiet rakk å komme henne til unnsetning, ble hun drept.

Kommer for sent

- Står du rett overfor en gjerningsmann og han står der med en kniv eller vil kvele deg, så hjelper det ikke hvor mye du trykker på voldsalarmen.

Det tar tid før politiet kommer, sier Margit Lømo, som er leder av Landsforeningen for voldsofre.

 

Ragnhild Bjørnebekk
Foto: Arkivfoto: / Scanpix

 

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo, mener likevel at voldsalarmen har en forebyggende effekt.

- Når man har en mulighet til å gi beskjed, så kan den som utøver volden holde seg borte, sier Bjørnebekk.

Margit Lømo i Landsforeningen for voldsofre er ikke helt enig.

- De som har bestemt seg for å ta livet av noen får det til og lar seg ikke skremme av om noen har voldsalarm, mener hun.

Makt og kontroll

Kvinnen som ble drept på Gjøvik i går, hadde blitt truet av den tidligere samboeren sin flere ganger. Hun ble drept i huset hans, og det er han som er siktet for drapet.

Forskningen viser at alvorlig vold mot kvinner skjer langt oftere etter et samlivsbrudd, enn mens paret er sammen.

- Mannen kommer i en spesiell situasjon der både sinne og frustrasjon kan hope seg opp. Volden er ofte en målrettet handling for å hindre den tidligere partneren i å bestemme over eget liv, for å forsøke å gjenopprette makt og kontroll og det kan også være for å straffe, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Slik virker voldsalarmen

Voldsalarmen skal gi politiet rask informasjon.

- Alarmen virker slik at det kommer opp en rekke opplysninger hos politiet når alarmen blir utløst. Det skal være opplysninger om den personen som truer. I tillegg skal det gi informasjon om hvor offeret befinner seg, slik at politiet kan rykke ut raskt, sier Ragnhild Bjørnebekk. 

Men det er ikke alltid det er nok. På Gjøvik i går, ringte den siktede mannen selv til politiet og fortalte hva som hadde skjedd, før politiet fant fram til kvinnen. 

- Vi kan første være helt trygge, hvis vi kan endre den personen som bruker vold, sier Ragnhild Bjørnebekk.