Hopp til innhold

Hedmark ikke lenger dårligst i klassen

For to år siden var Hedmark det fylket i landet som hadde størst frafall i videregående skole. Nå har de klart å snu utviklingen, og i dag fikk Hedmark fylkeskommune pris av utdanningsministeren for resultatet.

For to år siden var Hedmark det fylket i landet med størst frafall i videregående skole. Nå har de klart å snu utviklinga.

Ungdomsbedriftene gis mye av æren for at færre dropper ut av Hedmarks videregående skoler enn tidligere.

– Vi har blitt mange flere til stede i klassen etter at vi begynte med ungdomsbedriftene. Alle vil jo være på skolen når vi jobber med det, forteller Silje Haulan.

Hun går på Hamar Katedralskole, og torsdag viste hun og klassekameratene fram sin ungdomsbedrift, som selger gatekunst, på messe på MAXI i Hamar. Ungdomsbedriftene er bare et av tiltakene som de videregående skolene i Hedmark har gjort for å få færre til å droppe ut.

For noen år siden var det under 62 prosent som fullførte videregående opplæring i Hedmark. Nå er det nesten 70. Fra å være bunnfylke, er Hedmark nå oppe på landsgjennomsnittet.

Haulan er sikker på at ungdomsbedriften har hatt en effekt.

– Jeg tror at en ungdomsbedrift motiverer veldig mange. Man blir veldig inspirert til å komme på skolen og jobbe med det, sier Haulan.

«Årets skoleeier»

Aasa Gjestvang

Aasa Gjestvang, fylkesråd for utdanning mottok torsdag «Skoleeierprisen 2014» av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: Anne Storaunet

Samtidig som Haulan og klassekameratene viste fram sine resultater på messen, ble Hedmark fylkeskommune hedret for sine resultater under Skoletinget på Fornebu.

Aasa Gjestvang, fylkesråd for utdanning og Tore Gregersen, fylkessjef for videregående opplæring mottok «Skoleeierprisen 2014» av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Denne prisen er jeg så glad for! Jeg er nesten litt skjelven ennå. Bakgrunnen for at vi fikk prisen er nok summen av alle tiltakene vi har gjort. Vi gjør mange tiltak, som er tilpasset den enkelte skole og de enkelte utfordringer de har. Vi prøver å tilpasse så alle elevene skal lykkes så godt som mulig, sier Gjestvang.

Prisen består av 250 000 kroner samt et grafisk trykk som vil få en hedersplass i fylkeshuset på Hamar. Skoleierprisen deles ut hvert år fra kunnskapsdepartementet og KS, kommunesektorens organisasjon.

IA-kurs for ungdomsbedriftene

Et av de viktigste tiltakene for å hindre at elevene dropper ut, har vært å hindre fravær. Derfor har ungdomsbedriftene i Hedmark fått IA-kurs, som et ledd for å holde elevene på skolen.

– På dette kurset lærer de om viktigheten av nærvær og viktigheten av å engasjere seg i bedriften. Det mener vi har en effekt mot frafallet, forklarer daglig leder i Ungt Entreprenørskap, Anders Enger.

Ved Hamar katedralskole har de i tillegg gjennomført en rekke andre tiltak for å hindre at elever faller fra. Blant annet har de flyttet en del teoriundervisning til praktiske situasjoner.

– Jeg tror elevene synes det er gøy når de ser at de har behov for det de lærer, at dette er noe de virkelig har bruk for, sier avdelingsleder ved Hamar Katedralskole, Vegard Viksmoen.

Hamar Katedralskole

På Hamar katedralskole har de gjort mange tiltak for å holde elevene på skolebenken.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Flere saker fra Innlandet