Så få ungdommer ønsker å bli slaktere eller kjøttskjærere at Norge må importere arbeidskraft. Ifølge Nortura er hele 3 av 10 som jobber ved norske slakterier fra utlandet.
Nina Sundqvist, kommunikasjonssjef i Nortura, sier det er alvorlig at så få vil bli slaktere.
Foto: Arvid Torsgard / NRK– Bransjen synes det er så alvorlig at vi har lagt 16 millioner kroner i et felles prosjekt for å rekrutere unge til kjøtt - og industrihåndverksfagene, sier Nina Sundqvist, kommunikasjonssjef i Nortura.
Ungdommen vil helst ta utdanning i helt andre fag enn de tradisjonelle kjøtt- og industrihåndverksfagene.
Håper elevene blir fristet
Ved Storhamar videregående skole på Hamar forsøker man å få flere til å velge kjøttfagyrkene.
(Se Tv-saken her. Artikkelen fortsetter under bildet.)
– Det er noe spektakulært ved å se slakting. Derfor får elevene oppleve det. Vi håper det kan være motivasjon til å fortsette i slakterfaget. Dessuten lærer elevene at slakting ikke alltid er pent å se på, men det bør gjøres humant, sier kokk ved Storhamar videregående skole, Frank Kjerland.
Thomas Dahl Frydenberg er ikke sikker på om han vil bli slakter.
Foto: Arvid Torsgard / NRKMatfagelevene har reist til Jotunheimen. Hos Lom tamreinlag får elevene delta på høstens slakting.
– Jeg er ikke helt sikker på om jeg kan tenke meg å gjøre dette. Jeg liker ikke lukta, sier Thomas Dahl Frydenberg.