Altfor få vil bli slaktere

I dag er slakterne så få at kjøttbransjen må importere arbeidskraft fra utlandet. Men nå skal ungdommen rekruteres.

Få vil bli slaktere

Ungdom fra Storhamar videregående skole får være med på slakting i håp om at de skal bli fristet til å bli slaktere.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Så få ungdommer ønsker å bli slaktere eller kjøttskjærere at Norge må importere arbeidskraft. Ifølge Nortura er hele 3 av 10 som jobber ved norske slakterier fra utlandet.

Få vil bli slaktere

Nina Sundqvist, kommunikasjonssjef i Nortura, sier det er alvorlig at så få vil bli slaktere.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Bransjen synes det er så alvorlig at vi har lagt 16 millioner kroner i et felles prosjekt for å rekrutere unge til kjøtt - og industrihåndverksfagene, sier Nina Sundqvist, kommunikasjonssjef i Nortura.

Ungdommen vil helst ta utdanning i helt andre fag enn de tradisjonelle kjøtt- og industrihåndverksfagene.

Håper elevene blir fristet

Ved Storhamar videregående skole på Hamar forsøker man å få flere til å velge kjøttfagyrkene.

(Se Tv-saken her. Artikkelen fortsetter under bildet.)

Video REINSLAKT

– Det er noe spektakulært ved å se slakting. Derfor får elevene oppleve det. Vi håper det kan være motivasjon til å fortsette i slakterfaget. Dessuten lærer elevene at slakting ikke alltid er pent å se på, men det bør gjøres humant, sier kokk ved Storhamar videregående skole, Frank Kjerland.

Matfagelever skal fristes til å bli slaktere

Thomas Dahl Frydenberg er ikke sikker på om han vil bli slakter.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Matfagelevene har reist til Jotunheimen. Hos Lom tamreinlag får elevene delta på høstens slakting.

– Jeg er ikke helt sikker på om jeg kan tenke meg å gjøre dette. Jeg liker ikke lukta, sier Thomas Dahl Frydenberg.