Få tips til hvordan du kan unngå å kaste klær

LØTEN (NRK): Nordmenn kaster mer klær enn noen gang. En ny syskoleblogg skal lære folk å sy om klær og sørge for at søppelberget blir mindre.

Veronika Glitsch

Veronika Glitsch mener det er et stort, uforløst potensial når det gjelder å sy om klær, i stedet for at de blir til søppel. Derfor har hun starten en egen syskoleblogg.

Foto: Stein S Eide / NRK

I dagens Norge kjøper vi nesten dobbelt så mye klær nå som for 20 år siden. Haugen med tekstiler som kastes i Norge er på rundt 120 000 tonn i året.

Men hvordan kan vi få klær som vi bruker lengre før vi kaster?

Veronika Glitsch fra Løten i Hedmark tar doktorgrad i hvordan klær bør lages for at vi skal like å bruke dem i årevis. Tittelen er «Design for en optimal brukstid av klær».

– Klærne i dag blir jo laget til en idealkropp. Så må vi gå til klesbutikken og ta det som passer best. Men det er egentlig ingenting som passer best, sier Glitsch til NRK.

Veronika Glitsch

BRUDEKJOLE: Veronika Glitsch har 11 års utdanning som skredder og designer og har eget klesmerke. Og hun har definitivt kreativiteten i orden, her er hennes egendesignede brudekjole.

Foto: Privat /

– For dårlig kvalitet

Hun mener hovedgrunnen til at klær blir kastet i store søppelberg, er at de ikke passer, samt at kvaliteten ikke er god nok.

– Har vi derimot et emosjonelt forhold til plagget vil vi forlenge livstiden til plagget. Vi vil eventuelt reparere det også, fordi vi er knyttet til det.

Hun mener at vi lar yndlingsplaggene gå igjennom flere faser.

– Når det er nytt bruker vi dem når vi ønsker å være fine, for eksempel på jobb. Når de blir slitt bruker vi dem hjemme, og til slutt når vi godt kan bli møkkete, for eksempel ved utearbeid.

Vil ha klær som passer bedre

Nå forsker Glitsch på hvordan klesproduksjonen kan bruke andre størrelsessystemer enn i dag, for at de skal passe bedre til alle mulig forskjellige kropper

Og hun mener det er enkelt å få til nye passsystemer enn de vanlige størrelsene: small, medium, large og ekstra large.

– Vi har jo avanserte dataprogrammer i dag. Vi kan plotte inn mange tall i computeren, som kan hjelpe oss å gjøre plaggene forskjellig fra størrelse til størrelse. Ikke slik som standardstørrelsene er i dag.

Poser med klær

SØPPELPOSER: Nordmenn kaster stadig mer klær, og mer enn dobbelt så mye som for 20 år siden. En forsker mener vi kan bli mye flinkere til å gi plaggene et lengre liv, for å spare miljøet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Startet syskole-blogg

Nå har hun startet en blogg der hun gir bort gratis tips om hvordan du kan sy om egne klær:

– Jeg har laget redesign-oppskrifter hvor jeg beskriver hvordan du går frem trinn for trinn, men også mønterkonstruksjon og sømteknikk. Jeg har lyst til å dele denne kunnskapen med andre, derfor er denne blogget laget som en syskole.

Og hun mener redesign er inne i tiden.

– Dessuten ser vi at stadig flere ønsker å lage noe selv. Og da er det jo veldig bra hvis man tar utgagnpunkt i noe som egentlig er søppel.

For å illustrere viser hun frem et skjørt som er laget av en herredressjakke.

Og hun mener at det handler om å tenke på mijøet.

– Vi må ta vare på den naturen og kloden vi har.