Hopp til innhold

Politiet etterforsker jødehets på nettet

– Hatkriminalitet og ytringer som rammer andre skal prioriteres, sier krimsjef. Nå skal jødehetsen på Facebook etterforskes.

Khalid Ahmed

De jødefiendtlige ytringene framsatt av et tidligere AUF-medlem på facebook skal nå etterforskes. Kommunestyremedlem for Arbeiderpartiet i Hamar, Khalid Haji Ahmed, la seg flat etter å ha deltatt i diskusjonen.

Foto: Elin Fossum / NRK

Det Mosaiske trossamfunn har anmeldt uttalelsene og saken skal nå etterforskes av politiet på Hamar. Det skriver Hamar Arbeiderblad.

Gjorde helomvending

Bakgrunnen for anmeldelsen er jødefiendtlige uttalelser publisert av et tidligere AUF-medlem på Facebook i slutten av november.

Kommunestyremedlem og Arbeiderparti-politiker Khalid Ahmed tok del i diskusjonen som fulgte en jødefiendtlig uttalelse på Facebook.

Ahmed tok ikke direkte avstand fra uttalelsen på nettstedet, noe som i ettertid skapte debatt i partiet.

Etter et møte i partiledelsen kort tid etter, ble det klart at Ahmed ikke ville bli ekskludert, men at han måtte beklage det hele.

Men den 28.november gjorde Hamar Ap helomvending og bestemte at han allikevel skulle ekskluderes fra partiet, det til tross for at AUF lokalt ikke ønsket å stenge Ahmed ute.

– Jeg har beklaget og lagt meg flat, jeg vet ikke hvor mye flatere jeg skal kunne legge meg, sa han til NRK forrige uke.

Etterforskes på Hamar

Rune Strand

Krimsjef ved Hamar politistasjon Runde Strand.

Foto: Frode Meskau / NRK

Men partiledelsen gjorde nok en gang en snuoperasjon, og ville ikke ekskludere Ahmed allikevel.

Det hele ble forklart med at han hadde «oppfylt de krav partiet stilte til ham» og beklaget opptrinnet overfor det Mosaiske trossamfunn.

Uttalelsene har imidlertid blitt politianmeldt og skal nå etterforskes av politiet på Hamar.

– Riksadvokaten har gjort det klart at hatkriminalitet og ytringer som rammer andre skal prioriteres, sier krimsjef Rune Strand til HA.

Så langt er det ikke klart hvem som blir innkalt til avhør, men Strand forteller at politiet håper på å få unnagjort avhørene før jul.

Flere saker fra Innlandet