Hopp til innhold

Vil lage kunst av dumpa tannbørster

Tusenvis av tannbørster ligger strødd i skogen på Flisa. Nå vil Esther Breslin lage kunst av plasten.

Tannbørster kastet i skogen i Åsnes

PLASTKUNST? Flere tusen kubikk med plasttannbørste fra 1970- og 80-tallet kan bli til kunst dersom kunstner Esther Breslin får det som hun vil. Pr. nå ligger søppelet i skogen utenfor Flisa.

Foto: Frode Meskau / NRK

PLASTKUNST? Flere tusen kubikk med plasttannbørste fra 1970- og 80-tallet kan bli til kunst dersom kunstner Esther Breslin får det som hun vil. Pr. nå ligger søppelet i skogen utenfor Flisa.

Foto: Frode Meskau / NRK

CO₂ i atmosfæren
418,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

– Jeg har veldig lyst til å bruke så mange av tannbørstene som mulig.

Det sier Esther Breslin fra Tynset. Hun har over ti års yrkeserfaring som kunster og forteller at hun er opptatt av miljøet, spesielt med hensyn til skoglandskap.

Etter at Breslin fikk høre at det ligger tusenvis av plasttannbørster dumpet på Finnskogen fikk hun ideen om å lage en kunstinstallasjon som belyser saken og miljøaspektet.

Hva mener du bør gjøres med tannbørstene? Si din mening nederst i artikkelen.

Kunstner Esther Breslin er fra Tynset

KUNST MED MENING: – Jeg tenker den langvarige effekten av avgjørelser vi gjør nå er veldig viktig, forteller kunstner Esther Breslin.

Foto: PRIVAT

Har fått flere henvendelser om søppelet

Blant de som støtter kunstprosjektet er Robert Tollefsen i Plastpiratene som var med på å avdekke plasten.

Han mener det er positivt at plasten kan brukes til noe nyttig samtidig som den fjernes fra naturen.

Vi blir begeistra av lykke når vi får sånne henvendelser som vi kan bruke noe så bedervelig til noe så positivt. Vi blir ordentlig glade, forteller han.

Rita Fossmoen og Robert Tollefsen

VIL RYDDE: Rita Fossmoen og Robert Tollefsen fra den frivillige organisasjonen Plastpiratene bor i området rundt Flisa og mener søppelet som er dumpet må ryddes vekk. Tidligere i september fortalte de NRK om plasten som ble funnet.

Foto: Frode Meskau / NRK

Også Høgskolen i Innlandet har tatt kontakt i forbindelse med et miljøprosjekt de holder på med.

Plastpiratene har uavhengig av henvendelsene lyst til å rydde området for søppel. Nå håper de grunneieren tillater begge deler.

Grunneier vil avklare situasjonen

Einar Ottesen Toverud er grunneier på Flisa der Jordan dumpet tannbørstene som feilvare på 1970- og 1980-tallet. Han kjøpte eiendommen i vår, vel vitende om at det ble gravd ned plast fra Jordan der.

Siden avtalen om tømming av søppelet i skogen ble gjort av Jordan, som nå er nedlagt, og en grunneier som ikke lever lengre, er det usikkert hvem som må ta regninga for oppryddinga. I 2012 kjøpte Orkla Jordan-fabrikken. Og det er en ny grunneier som har tatt over skogsområdet.

Tannbørstefabrikken Jordan fikk bruke området som søppelplass i ti år Dumpa tusenvis av tannbørster i skogen

Tannbørster kastet i skogen i Åsnes

I og med at det ikke er løsning på hvem som har ansvar for opprydningen av tannbørstene, mener Toverud at søppelet skal få ligge i fred mens saken er pågående.

– Jeg synes det skal få ligge helt til vi får løsning på hvordan vi skal løse denne saken, sier han.

– Men hva tenker du om at folk har lyst til å bruke noe av det til kunst?

– Det er for så vidt greit for meg om de ser verdi i det. Men jeg synes det blir feil tidspunkt å gjøre det når vi har en sak pågående, sier Toverud.

Jordan søppel

LIKE HELE: Tannbørstene som ligger på bakken ble kasta på 1980-tallet og ser like ut i dag som da de ble kasta. Det er fordi de er laget av hygieneplast. Det har lengre nedbrytningstid.

Foto: Frode Meskau / NRK

Orkla vil gjenbruke plasten

Orkla sier det er positivt med engasjement rundt plastdeponiet. Kommunikasjonssjef Anne Gjemdal skriver i e-post til NRK at Orkla helst ser at plasten gjenvinnes og brukes til noe nytt, men at det enda ikke er kartlagt hva slags type plast som er dumpet.

– Nå er det viktig at grunneier, kommunen og vi, samt nødvendig ekstern ekspertise på deponihåndtering, i fellesskap får analysert situasjonen og lagt opp til en forsvarlig håndtering videre.

Partene er nå i dialog for å finne ut hva som skal skje med de flere tiår gamle tannbørstene.

Vil ha kunstnerisk frihet

Kunstneren har kontaktet både grunneieren og Plastpiratene for å avklare om hun kan få tilgang på tannbørstene. Breslin antar at hun trenger noen tusen tannbørster til prosjektet sitt.

Prosjektet hun jobber med handler om menneskers samhandling med skogsområder. Og budskapet med å lage kunst av disse tannbørstene, hvis hun får lov, er klar:

– Tannbørstene er et eksempel på noe som ikke var så farlig da det ble dumpet, men så ser vi mange år senere at det her kan bli større og større problem i forhold til forurensing.

Hva synes du bør gjøres med tannbørstene?

Flere saker fra Innlandet