Erkjenner straffskyld

En mann i 20-årene fra Ringebu er tiltalt for uaktsomt drap etter at søsteren hans omkom i en trafikkulykke der han var sjåfør. I dag erkjente han straffskyld på alle tiltalepunkter i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Ulykkessted, Ringebu

Ulykka skjedde på E6 mellom Ringebu og Fåvang. Målinger viser at bilen kjørte i minst 130 kilometer i timen.

Foto: Maurits Opsahl / NRK

Til sammen fem ungdommer satt i bilen da ulykka skjedde på E6 mellom Fåvang og Ringebu i Gudbrandsdalen den 14. august i fjor.

Bilen var på vei sørover da den fikk skrens i en sving, og sjåføren mistet kontrollen. Bilen gikk sidelengs inn i autovernet, og ble kastet ut av veibanen.

Flere hardt skadet

Ifølge tiltalen var hastigheten på bilen minst 132 kilometer i 80-sona da ulykka skjedde. Ei 20 år gammel kvinne omkom, mens to av de andre ungdommene, deriblant sjåføren, ble hardt skadet.

Erkjenner straffskyld

Sør-Gudbrandsdal tingrett

Det er satt av to dager til rettssaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Mandag møtte sjåføren i retten tiltalt for uaktsomt bildrap på sin egen søster.

Mannen er også tiltalt for uaktsomt å ha skadet en av de andre passasjerene i bilen alvorlig, i tillegg til mindre personskader på to passasjerer. Han erkjente straffskyld på alle punkter da han møtte i retten mandag.

Vil betale erstatning

Mannen sier seg også villig til å betale erstatning til den ene jenta etter ulykken.

Passasjeren som ble alvorlig skadet ble lam i venstre siden, og fikk nedsatt syn på et øye. Hun har fortsatt mye smerter, læringsproblemer og redusert livsstandard. Hun var også en veldig god venn av jenta som omkom.

Krever oppreisning

Kvinne omkom i bilulykke

Sjåføren ble sjøl hardt skadet i ulykka.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Bistandsadvokaten til jenta vil kreve oppreisning på inntil 100.000 kroner.

– Vi legger oss på et nivå som vi håper domstolen vil strekke seg mot. Kravet høres kanskje ikke så veldig høyt ut, når man tenker på den funksjon en oppreisning skal ha, og når man ser på hvor store konsekvenser ulykken har hatt for min klient. Men vi har lagt oss på det nivået som er vanlig i norsk domspraksis, sier Lene Tønset.

Aktor i saken er innstilt på en delt dom, dels betinget og dels ubetinget. Den store utfordringen for retten blir å vurdere sjåførens personlige forhold opp mot alvorligheten i handlingen ettersom han selv er hardt rammet av ulykken. Den tiltalte har erkjent straffskyld i saken.

Strafferammen er på tre års fengsel. Det er satt av to dager til rettssaken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.