Er forberedt på strømbrudd

Vi kan vente oss mer ekstremvær og flere strømbrudd i framtida, ifølge Eidsiva Energi. Familien Eriksson har tatt grep for å gjøre strømløse dager litt enklere.

Øyermoen

REDNINGEN: Per Arne Eriksson gikk til innkjøp av en gasskomfyr. Den redder familien når strømmen er borte på Øyermoen utenfor Kongsvinger.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Vi pusset opp kjøkkenet for noen år siden og satte da inn en gasskomfyr. Det var veldig lurt, for nå kan vi faktisk lage mat selv om strømmen er borte. Det er den beste investeringa jeg har gjort, sier Per Arne Eriksson.

Han og familien bor på Øyermoen, fire mil utenfor Kongsvinger. Området er utsatt for ekstremvær og familien har måttet ta en del forholdsregler for at tilværelsen uten strøm skal bli bedre.

– Vi får fungert normalt, selv om strømmen er borte. Med gasskomfyr kan vi lage mat og koke vann. Det er jo mørkt i stua, men vi kan gjøre det koselig med telys, sier han.

Lynnedslag og trefall får skylda

Grenda har vært uten strøm, mobil og nettforbindelse i rundt to døgn, etter at en såkalt supercelle herjet i Hedmark og Oppland. Kommunikasjonssjef i Eidsiva Energi, Inge Møller, mener at flere kan vente seg mer ekstremvær og strømbrudd i fremtida.

Inge Møller

KOMMUNIKASJONSSJEF: Inge Møller i Eidsiva Energi.

Foto: Arvid Torsgard

– Vi utarbeida en rapport for flere år siden som er grunnlag for mye av de investeringene som vi gjør på nettet. Vi må være forberedt på mer og villere vær i årene som kommer, sier han.

Lynnedslag i trafostasjoner og trefall over linjene er de to hovedårsakene til strømbrudd. For strømselskapene er det vanskelig å sørge for at linjenettet tåler ekstremværet som er ventet å komme i fremtida, i følge Møller.

Kommunikasjonssjefen forteller at Eidsiva investerer mye penger i forsterking av nettet, slik at det skal tåle påkjenningene. De legger også mye vekt på skogrydding.

– Det viser seg likevel at det er umulig å rydde så brede gater for høyspentlinjene at man er sikker på at trær ikke faller ned på ledningene, sier han.

Møller mener at dette ville blitt en stor ressursbruk på skogen, men også et miljøspørsmål.

Får tid til familien
Binder fast

TAR GREP: Per Arne Eriksson må binde fast trampolina for at den ikke skal bli tatt av ekstremværet.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

På gårdsplassen til Eriksson på Øyermoen står et lånd aggregat og durer. Det holder fryseren kald og sikrer vanntilførsel til familien. Nå skal de investere i eget agregat, og da kan familien klare seg uten strøm både sommer og vinter.

– Vi fyrer også med ved, så da skal vi klare oss uten strøm noen dager, sier han.

Eriksson medgir at hverdagen blir annerledes uten strøm, mobildekning og nettforbindelse.

– Vi koser oss med brettspill og har det moro. Nå har jeg i hvertfall tid til å pleie familien og kona. Dette går så bra, så, sier han.

Se også video av hvordan Eidsiva jobber for å sikre strømtilførselen:

Eidsiva Energi spår mer værtrøbbel i årene som kommer.