Gjermund er en ensom ulv i valgkampen

ELVERUM (NRK): Han bor midt i ulvesona og går til valgkamp på en sak han vet mange ikke vil like.

Ensom kamp for ulven

ORDFØRERKANDIDAT: Førstekandidat Gjermund Gjestvang i Miljøpartiet De Grønne drømmer om å møte både ulv, bjørn, gaupe og jerv i skogene rundt Elverum.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Vi kan tåle å ha mer ulv, sier Gjermund Gjestvang.

Listetoppen for Miljøpartiet De Grønne i kommunevalget i Elverum regner det som lite sannsynlig at han kaprer ordførerkjedet.

Partiet går nemlig til valg på at det ikke skal skytes en eneste ulv i kommunen de neste fire årene. Og det er ikke et populært standpunkt hos mange av innbyggerne.

For mye ulvejakt

Elverum ligger i ulvesona, der ulvene har fortrinnsrett foran beitedyra. Kommunen har også gaupe, jerv og bjørn, og ingen av de rovdyra bør heller skytes på kommunalt grunn i løpet av de fire neste årene, mener MDG's listetopp.

Hvis man synes at vi ikke skal ha de store rovdyra er det noe feil med natursynet, mener Gjestvang.

Ulv i Rakkestad

Denne ulven ble filmet i Rakkestad i Østfold i sommeren 2017.

Foto: Petter Larsson/NRK

Han viser til at de store rovdyra er viktige nøkkelarter i naturen som gir bedre vekstmuligheter i økosystemet og mener det tas ut for mange rovdyr i Norge.

Rovdyrkonflikten har ført til omfattende demonstrasjoner fra dem som opplever blant annet ulv som et stort problem. Gjestvang føler seg likevel ikke helt alene om å ville ha mer ulv i ulvesona.

Jeg snakker både med folk som er for og imot rovdyr, så bildet er nok litt mer nyansert, sier han.

ulvedemonstrasjon elverum

I vinter var det demonstrasjoner både for og imot rovdyrpolitikken som føres. Bildet er fra Elverum 12. januar der mange møtte opp for å gi sin støtte til at det bør være flere ulver i Norge.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Konfliktfylt

Motkandidaten til ordførerkjedet, Arnfinn Uthus (Sp), synes at MDG kunne viste litt mer forståelse for at en del i Elverum opplever det som konfliktfylt å ha ulv tett på.

Sjøl er han jeger og mener det har blitt færre elger å jakte på på grunn av ulven.

Vil ha mindre ulv

Fungerende ordfører i Elverum, Arnfinn Uthus (Sp) skulle ønske mer forståelse fra MDG for dem som har ulven tett på seg.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Når bønder ikke får utnytte utmarka til at dyr kan beite der, står maten til dyra og råtner på rot, sier Uthus.

Det eneste de to kan være enige om er at når et rovdyr har gjort stor skade kan det gis fellingstillatelse. Senterpartipolitikeren tror det handler om hvor tett på ulven folk bor, og hvor belastende de opplever det i hverdagen.

Sjøl har han møtt ulv flere ganger. En gang på en skogsbilveg da han sto og jobbet og ble omringet av fem ulver.

– Prøvde de å angripe deg?

Nei, men jeg opplevde det som skremmende der og da, sier Arnfinn Uthus.

– Genuint og fint

Gjermund Gjestvang i miljøpartiet drømmer om å møte både ulv, bjørn, gaupe og jerv. Men han regner det som lite sannsynlig at han kommer til å treffe dem i skogen.

Å vite at de finnes der synes jeg er helt genuint og fint ved Elverumsområdet og de store skogområdene her østpå, sier Gjestvang.