Hopp til innhold

Enorm økning i nettsvindel av nordmenn

Norsk Senter for Informasjonssikring, NorSIS i Gjøvik advarer mot en eksplosiv økning i nettsvindel. Kari Koss Slåtlandet fra Brumunddal opplevde at kontoen ble tappet for 50 000 kroner etter en telefon fra «Microsoft».

Roger Johnsen, NorSIS

STOR ØKNING: Roger Johnsen i NorSIS forteller om en stor økning i nettsvindel av nordmenn. Hver dag håndterer de henvendelser fra bedrifter og innbyggere.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Jeg opplevde at noen ringte meg fra Microsoft, de informerte om at pc-en min var i fare. At den hadde blitt hacket, og at det var fare for å miste viktig informasjon, forteller Kari Koss Slåtlandet.

Telefonsamtalen mottok hun 13. juni i år. Kari trodde på det vedkommende fortalte henne, da pc-en hennes hadde vært veldig treig den siste tiden. Mot å betale 50 kroner skulle problemene forsvinne.

– Jeg gikk inn i nettbanken min, og har jo mitt sikkerthetsverktøy som bare jeg bruker. Og hvordan de da gjør dette her vet ikke jeg, forteller Slåtlandet.

For mens Kari var inne i nettbanken sin for å utføre betalingen på 50 kroner, hadde hun «Microsoft» på linjen hele tiden. Vedkommende må ha endret beløpet uten at Kari la merke til det.

– Jeg utførte en betaling på 50 kroner, sier hun.

Kari Koss Slåtlandet

BLE SVINDLET: Kari Koss Slåtlandet ble svindlet for 50 000 kroner i en såkalt Microsoftsvindel.

Foto: NRK / NRK

Bekymringsfullt

Roger Johnsen ved Norsk Senter for Informasjonssikring, kan fortelle om en stor økning i svindel på nett denne sommeren.

– Vi har sett tendensene tidligere, men nå har det virkelig slått til mot vanlige privatpersoner i Norge og norske bedrifter, sier Johnsen.

– Hvor stort er dette i omfang?

– Vi har per nå ikke tall på omfanget. Men for å gi et lite inntrykk, så sitter vi og håndterer henvendelser fra bedrifter og innbyggere hver eneste dag, sier han.

Fra 3000 kroner til 50 000 kroner per tilfelle

Roger Johnsen gjestet Sommeråpent på NRK torsdag, da nettsvindel var et tema.

Microsoftsvindelen fungerer på den måten at folk blir oppringt fra noen som utgir seg for å være teknikere fra Microsoft, og skal fikse et problem på pc-en din. Mens de i realiteten plasserer et spionprogram der, og stjeler penger fra kontoen din.

– I fjor lå det på rundt 3000 kroner per tilfelle, i år er kostnaden 50 000 kroner per tilfelle, forteller Johnsen.

NorSIS har også sett en oppblomstring av det de kaller direktørsvindel. Her utnytter svindlerne at det er mange sommervikarer på jobb.

– Svindleren sender en e-post og utgir seg for å være sjefen som forteller at det haster med en transaksjon fordi det er en handel som de må få på plass, og vikaren overfører pengene.

Advarer sterkt

Kari Koss Slåtlandet er enda i diskusjon med banken om hva som egentlig skjedde på kontoen hennes denne mandagen i juni, så erstatningsspørsmålet er derfor ikke avgjort.

Men hun advarer nå andre mot stadig mer profesjonelle svindlere.

– De som ringer er profesjonelle. De snakker godt engelsk og kommuniserer godt med deg, sier Slåtlandet.

Flere saker fra Innlandet