Energiselskap forbereder seg på storm

Eidsiva Energi har i dag sendt ut varsel til alle sine montører før ekstremværet Ole slår til i morgen. Frykter at det kan bli store skader i lavlandet i Hedmark og Oppland.

Nina

Det kan bli en travel helg for montørene til kraftselskapene når ekstremværet Ole slår til lørdag.

Foto: Anders Martinsen / Anders Martinsen

Ekstremværet Ole kan gi orkan i Nord-Norge, men meteorolog John Smits ser ikke bort fra at det kan bli dramatikk også i sør. Da tenker han ikke bare på hytter i utsatte områder på høyfjellet i Sør-Norge der det er varslet storm, og kanskje orkan på toppene.

– Også i dalene på Østlandet kan vindkastene fra nordvest ha et skadepotensial når det gjelder for eksempel låvetak, trær og strømforsyning, sier han.

Sjekk værmeldingen på yr.no.

Eidsiva har gul beredskap

Flere energiselskaper i Innlandet har i dag sendt ut varsel til alle montører og andre som må være i beredskap. De frykter at det kan bli mange feil hvis stormen slår til for fullt også i lavlandet.

– Vi har rundt 200 montører i beredskap, i tillegg til flere eksterne linjeryddere. Foreløpig har vi varslet gul beredskap, men ser det an til i morgen tidlig før vi avgjør hva vi gjør, forteller beredskapsleder i Edisiva Nett, Mads Hansen-Møllerud.

Han forventer en god del feil i løpet av helga, og erfaringen er at det blir størst problemer i lavlandet der det er tett skog.

Kan bli uten strøm i flere dager

Foreløpig er det meldt rundt 15/ms i lavlandet, men mer i kastene. Da Dagmar herjet for noen år siden var vinden oppe i over 30/ms.

– Men det var ikke meldt så sterk vind den gangen, og vi spente på hvordan det blir i helga, sier Hansen-Møllerud.

Han forbereder kundene på at de i verste fall kan bli uten strøm i flere dager hvis Ole fører til kraftig vind i lavlandet og det blir feil mange steder.

– Strømmen kan dessverre bli borte i så mye som 3–4 dager for dem som bor lengst ute på linjene, sier han.

Gudbrandsdal Energi avventer

Nettsjefen i Gudbrandsdal Energi frykter ikke så store problemer i deres område.

– Slik jeg ser varslet er det meldt en gunstig vindretning for oss og Gudbrandsdalen vil trolig ligge mer i le. Det er heller ikke mye snø på trærne og det er gunstig, sier Sven Ove Ånsløkken.

Han sier det ofte blir større problemer lenger sør når vinden slår over fjellet. De følger likevel nøye med på situasjonen utover dagen på lørdag og er i beredskap hvis de også skulle bli rammet.