En ekte fjellets pike

Gjendine Slålien ble født i 1871 og døpt i Gjendevatnet. Hør intervjuet Rolf Kirkvaag gjorde i 1947 der hun forteller om dåpen, Grieg og kulokking.

Gjendine Slålien

Gjendine Slålien. Her i et bilde fra 1961.

Foto: Scanpix / Scanpix

15. juli 1871 ble Kaia Gjendine Slaalien født i Gjendebu.

-Mor fødte meg klokka fire om morgenen, og klokka seks var hun ute og mjølket 60 geiter og seks kyr, fortalte Gjendine til Rolf Kirkvaag i et intervju på Elveseter i 1947.

Gjende
Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Åtte dager senere kom presten i Lom, Honoratus Halling, til Gjendebu på fjelltur. Han tok på seg å døpe henne og det var han som foreslo navnet Gjendine. Og dåpen foregikk i Gjendevatnet for at Gjendine i følge Halling skulle bli "en ekte fjellets pike".

Grieg kunne ikke synge

Edvard Grieg
Foto: Nyhetsspiller

Som kjent sang Gjendine Slålien for Edvard Grieg da han var på Gjendebu. Men første gangen var Gjendine så blyg at hun ikke turde å synge. Da foreslo komponisten at hun skulle stille seg bak døra. Så sto han på ene siden mens hun sto på den andre siden og sang. "Gjendines vuggesang" eller "Gjendines bådnlåt" er et resultat av ett av disse møtene.

Men Grieg var ikke noe flink til å synge, kunne Slålien fortelle Kirkvaag.

- Det var bare gehør.

Kuene løp sin veg

Å lokke kyr var også Gjendine flink til.

- Da løftet dem på ørene og var så glade.

Men på sine eldre dager kunne de se ut som om hun hadde mistet grepet. Da hun nylig hadde vært en tur i fjellet - i en alder på over 70 år - lokket hun på kyrne. Men da snudde kyrne rumpa til og løp sin veg.

-De har ikke hørt det før, så de forsto det ikke, forklarer hun.

På spørsmål om hun fortsatt går i fjellet svarer hun: - Jeg vil være i fjellet alt jeg orker, jeg.

HØR ROLF KIRKVAAG INTERVJUE GJENDINE SLÅLIEN