Han har vært dommer i den store ulverettssaken og riksmegler i Norwegian - samtidig

Dalseide har vært en av Norges travleste menn i det siste.

Riksmekler Nils Dalseide

Sorenskriver og riksmekler, Nils Dalseide, har vært en travel mann den siste tiden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Etter en ni timers dag kunne Dalseide ta av seg dommerkappa og kople av onsdag kveld. Men torsdag morgen skulle han tidlig opp på befaring igjen. Som dommer i rettssaken der seks menn er siktet for ulovlig ulvejakt, blir det mange lange dager i Sør-Østerdal tingrett.

– Det har toppet seg litt akkurat nå. Men jeg er vant med å arbeide mye, og jeg liker det.

For i tillegg til å være dommer i den omfattende ulvesaken, var Dalseide også riksmekler i Norwegian-konflikten. Noe som ikke akkurat minsket arbeidsmengden.

– Det har vært travelt. Men samtidig har jeg hatt det interessant, så da har jeg ikke tenkt noe særlig over at jeg har hatt mye å gjøre. Begge sakene har vært interessante, og jeg er glad for å være med på dem.

Trenger ikke pressen

Med all medie- og publikumsinteressen rundt Norwegian-konflikten, var Dalseide i vinden, og en alle medier ville snakke med. Et nødvendig onde, mener mekleren selv om all oppmerksomheten.

– Jeg trenger jo ikke pressen for å løse de arbeidsoppgavene jeg har som mekler. Ideelt sett, ville jeg bare ha vært sammen med partene uten å bruke tid på å snakke med pressen. Men samtidig er det viktig å orientere media, slik at folk kan få et inntrykk av hva som faktisk foregår.

Dalseide forteller at det er utfordrende å mekle i en så pass vanskelig konflikt som det Norwegian-streiken var.

– Men så er det også et viktig samfunnsbidrag ved at jeg får være med å mekle i arbeidskonflikter, synes jeg.

Lærerikt

Nå som Norwegian-konflikten er løst, kan Dalseide fokusere mer på ulverettssaken i Elverum. Det er lange dager i retten, men dem ser han på først og fremst som lærerike.

– Når man er dommer i en rettssak, lærer man mye. Man får møte og høre på så mange flinke folk som har ekspertise innen ulike fagområder. Det er nesten som å være på gode forelesninger. Også får jeg jo betalt for det i tillegg.