Hopp til innhold

En av disse kan bli historisk

LENA (NRK): Østre Toten er en av 151 kommuner i Norge som aldri har hatt en kvinnelig ordfører. Det blir det en endring på nå.

Guri Bråthen (Ap) og Tove Beate Skjolddal Karlsen (H) foran rådhuset på Lena i Østre Toten

KJEMPER: Høyres Tone Beate Skjolddal Karlsen (t.v.) og Arbeiderpartiets Guri Bråthen er to av ordførerkandidatene i Østre Toten ved kommunevalget.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

– Jeg synes det burde vært en sprek dame blant disse mennene altså.

Det sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat etter å ha gått langs veggen med bilder av tidligere ordførere i kommunen – bare menn.

– Det er ikke så mye plass igjen på den veggen, men vi får starte på en ny, sier Høyres ordførerkandidat, Tove Beate Skjolddal Karlsen.

Etter valget den 14. september kommer rekken av menn til å bli supplert av en dame. I Østre Toten er nemlig kvinner toppkandidater i de tre største partiene i kommunen, Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet. Dermed kommer kommunen til å få sin aller første kvinneordfører.

– Det er veldig stas. Og jeg er helt sikker på at det kommer til å bli veldig bra, sier Skjolddal Karlsen (H).

Tradisjonelle kjønnsroller

Østre Toten er langt ifra den eneste kommunen i Norge hvor en kvinne aldri har vært ordfører. I 151 av 428 kommuner (35%) har en kvinne aldri hatt den øverste politiske posisjonen. I dag er det 98 kommuner, mindre enn en fjerdedel, som har kvinneordfører.

Dette er for lave tall, er de to ordførerkandidatene enige om, og tror det er ulike årsaker til det. Blant annet tror de at kvinner fortsatt er bundet til tradisjonen om at de skal ta seg av alt på hjemmebane.

– Dessuten har nok mange dette flink pike-syndromet, og hvis man føler at man må være best i klassen i alt man driver med, kan det hende at mange vegrer seg for å ta en ordførerposisjon, sier Bråthen.

Skjolddal Karlsen er enig i at hun tror gamle kjønnsrollemønster henger igjen. I tillegg tror hun at noen kvinner kan synes det er vanskelig å ha makt.

– Det er klart det er mye makt i det å være ordfører. Man skal ta mange avgjørelser, og noen kvinner synes det er vanskelig å finne den maktrollen i seg, tror Skjolddal Karlsen.

Må bli mer bevisst

Ingrid Guldvik er professor ved Høgskolen i Lillehammer, og har blant annet forsket på kjønnsrettferdighet og kvotering i lokalpolitikken. Hun peker også på at tradisjonelle kjønnsrollemønster henger igjen.

Ingrid Guldvik

VIKTIG: Det er viktig at kvinner også er ordførere. Det viser at kvinner også kan ha topposisjoner.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

– Dessuten har både partiene og velgerne et ansvar. Mange partier setter menn lenger opp på lista enn kvinner av gammel vane. Og velgerne er vant til å stemme på menn. Vi ser faktisk at når det kommer til å gi ekstrastemmer, så får menn flere enn kvinner.

Men spiller det noen rolle om en ordfører er en mann eller kvinne?

– Ja, det spiller en rolle. For det første blir kvinner som ordfører en god rollemodell som viser at kvinner kan ha topposisjoner. Dessuten er det lurt å benytte seg av alle ressurser i samfunnet, både kvinner og menn, sier Guldvik.

Flere saker fra Innlandet