For første gang blir ei kvinne ordfører i Østre Toten

Ei kvinne kommer for første gang til å ikle seg ordførerkjedet i Østre Toten kommune etter valget. Men de er tre stykker som ønsker å vinne. Onsdag kveld møttes de til debatt og her kan du se den om igjen.

Tre kvinner kjemper om ordførerstolen i Østre Toten. Ei av dem blir historisk.

DEBATT: Guri Bråthen (Ap), Kari Røssum (Sp) og Tove Beate Skjolddal Karlsen (H) er godt i gang med valgkampen. Ei av dem blir ordfører etter valget.

Valglogo

I 20 år har Senterpartiet hatt ordføreren i Østre Toten og i alle tid har en mann hatt ordførerkjedet rundt halsen. Hans Seierstad er foreløpig siste mann i rekka, for under kommunevalget i høst, er det tre kvinner som kjemper om ordførerposten.

For Senterpartiet stiller Kari Røssum. Høyres ordførerkandidat er Tove Beate Skjolddal Karlsen og for Arbeiderpartiet stiller Guri Bråthen.

En av de tre kvinnene blir altså historisk etter valget, men hvem av dem, er foreløpig ganske åpent. Onsdag kveld møttes de tre til debatt på Østre Toten folkebibliotek. Debatten ble ledet av Georg Mathisen.

Hele debatten ligger tilgjengelig øverst i saken.

Ordførerdebatt Østre Toten

FULLT HUS: Lokalene til biblioteket på Østre Toten var fullt under debatten.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Store utfordringer

Østre Toten kommune deler utfordringer med mange andre bygdekommuner av medium størrelse. Hvordan skal de få til vekst? Hvilket nivå skal det være på eiendomsskatten? Skal de utrede kommunesammenslåing? Hvordan skal man prioritere mellom utvikling og jordvern?

Allikevel – en ting de tre ordførerkandidatene er enige om:

– Østre Toten er et trivelig sted og vi kan være stolte av å bo her.

– Viktig å få på plass ny fylkesveg

Fylkesveg 33 er av de viktigste temaene for Østre Toten kommune. Den har hatt behov for fornying i mange år og prosjektet drar ut.

– Men aldri har vi vært nærmere enn vi er nå, sier Kari Røssum.

Vegen som går langs Mjøsa mot Minnesund er viktig for at regionen skal få til den veksten som alle de tre kandidatene ønsker.

– Vi kan klare å få bedrifter til å etablere seg her, og folk til å flytte hit, hvis vi klarer å benytte oss av den nærheten vi har til Ullensaker, Gardermoen og Oslo, sier Skjolddal Karlsen.

Ønsker nytt helse- og omsorgssenter

– Jeg synes det er litt pinlig å gå inn på sjukehjemmet i dag, sier Høyres Skjolddal Karlsen.

Sjukehjemmet i Østre Toten er slitt og klart for oppdatering, men med en anstrengt kommuneøkonomi må det snus på noen steiner for å finne pengene til et nytt et.

– Er dere villige til å vurdere privatisering av et nytt senter, spør Frps førstekandidat i kommunen, Geir Fauchald.

De tre er enige om at de ønsker å bygge i kommunal regi.

– Slik det ser ut nå, lønner det seg å gjøre det på den måten og jeg ser ingen grunn til å privatisere kun for å gjøre det, sier Skjolddal Karlsen.

I planene som foreligger for nytt helse- og omsorgssenter er det like mange sjukehjemsplasser som i dag, men botilbudet for eldre vil svekkes.

– Derfor mener vi det er viktig å se på mulighetene for et nytt botilbud på Kapp som en erstatning for bo- og servicesenteret ligger der i dag, men som er vedtatt nedlagt, sier Arbeiderpartiets Guri Bråthen.