En annerledes Peer

Skuespillere fra 7 land setter denne uka opp sin versjon av Peer Gynt ved Gålåvatnet. 400 personer har samarbeidet om skuespillet.

Peer Gynt for alle

400 deltar i Peer Gynt for alle. Her er det folk både med og uten utviklingshemming i alle roller.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Håper på 800 tilskuere

Festivalen "Peer for alle" samler folk med og uten psykisk utviklingshemming. I løpet av uka vil de sette sammen scenene fra Ibsens Peer Gynt til en helhetlig åpen forestilling.

Video nsps_upload_2009_8_13_19_24_13_2217.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Peer Gynt for alle har urpremiere fredag

- I morgen fredag er det premiere og vi håper på 800 pulikummere, sier initiativtaker, Dag Balavoine. Hør fra forestillingen

Forestillingen har fått ny musikk. Her er det ingen profesjonelle skuespillere, men mye arbeid er lagt ned og de ulike landene har hatt sine oppgaver.

- For eksempel har russerne hatt ansvaret for å være Bøygen og de har jobbet et halvt år for å lære seg denne scenen, sier Balavoine.

En drøm å spille Peer

- Peer, du lyver

Petter Bjørkmo spiller Peer Gynt, her mot mor Åse som spilles av Lena Christin Aalerud

Foto: Arne Sørenes / NRK

Tittelrollen alternerer mellom 14 personer fra de ulike landene, en av dem Petter Bjørkmo.

- Det er en drøm og en ære å få spille Peer Gynt.

Petter Bjørkmo, skuespiller

Petter Bjørkmo forteller at dette er det beste han har opplevd. Han sier at det er helt fantastisk og at han opplever Peer Gynt som et mesterverk av Ibsen.

Hovedrolleinnehaveren mener festivalen er et utrolig bra konsept, og at han ikke kunne fått en bedre rolle.

Nordisk allkunstverk

Dag Balavoine

Initiativtaker Dag Balavoine

Foto: Arne Sørenes / NRK

- Festivalen er ikke bare en forestilling, forteller initiativtaker, Dag Balavoine. Han sier at målet er at personer med ulik bakgrunn, ståsted og fra ulike land skal skape noe sammen.

Dette kaller de et nordisk allkunstverk ettersom det er de nordiske landene Norge, Sverige, Danmark og Finland; i tillegg til Skottland, Russland og Ukraina som deltar.

Festivalen er for mennesker med og uten psykisk utviklingshemming, og i morra er det verdenspremiere på «Peer Gynt» for utviklingshemmede.

300 skuespillere, fra de nordiske landenePeer gynt annen type framstilling, alle som vil om de er funksjonsfriske eller hemmede - Russerne har holdt på et halvt år for å lære seg Bøygen, som de skal spille.

- Det har vært et kjempearbeid - men nå sitter det.

Dag Balavoine