Hopp til innhold

Den ene elgen etter den andre dukket opp

Da NRK-programmet Ut i naturen skulle filme elger, fikk de atskillig mer enn de ba om. Ut av skogkanten kom den ene elgen etter den andre. Se videoen og tell antall elger sjøl!

Ut i Naturen filmet en lang rekke med elger i Dalholen i Folldal. Hele 15 elger ruslet over veien foran kameraet.

Elger fotografert i Dalholen i Follda. Fotograf Geir Olav Slåen.

Programleder for Ut i naturen, Kari Toft, var på opptak sammen med fotograf Geir Olav Slåen i Dalholen i Folldal da de fikk den spesielle filmen.

Filmen er tatt opp med et kamera på stativ som ble satt for seg sjøl i grøftekanten.

– Det bare fortsatte og fortsatte

Toft og Slåen var et annet sted for å filme fra en annen vinkel, og var veldig fornøyd med at de hadde fanget opp mange dyr, mens de trakk gjennom skogen og ned til rundballer hvor de stjal mat.

– Vi fikk mange gode opptak fra der vi sto, men vi var spente på om det ubemannede kameraet hadde fanget opp noe. Det var stor stas da vi så hat det dukket opp både en, to, tre, fire dyr i veien, og det bare fortsatte og fortsatte nesten uten ende, veldig artig, sier Toft.

Det er hele 15 elger som rusler over veien på rekke og rad. Fotograf Slåen som er fra Dalholen er godt kjent og hadde håp om at de skulle fange en elg eller to på kameraet.

– Det er mye elg her oppe, så det er ikke så uvanlig å se store flokker, men artig var det likevel, sier Slåen.

Se Ut i naturen magasin: I fjellelgens fotefar på tirsdag klokka 19.45 på NRK1.

Ekstra store dyr

Det er i forbindelse med et Ut i naturen-program der temaet er at det er ekstra store dyr i Folldal og Dovre at de to filmer elgene. For å få svar på dette dro Toft til fjellet i Haverdalen i Dovre og til Dalholen i Folldal.

– Årsaken til de store dyrene er at det er godt beite, spesielt om sommeren i de frodige fjellområdene, samt genetikk og rett avskyting hvor store dyr til en viss grad er blitt spart, sier Toft.

Dyra trekker fra dalen og opp på fjellet om sommeren og ned igjen til lettere forhold og bedre vinterbeitet, blant annet på grunn av at de stjeler fra rundballer, når snøen og kulda kommer.

Strømmet elg ut fra skogen

I programmet som går på tirsdag får du også møte forsker Kristin Gangås fra Høgskolen i Hedmark og kjentmann fra Dovre, Bjørn Svendsgard.

Programmet følger elgene i fjellet i november, og i januar tok Toft turen til Dalholen i håp om å se igjen de samme dyrene.

– Her fikk jeg se elg i digre bølinger på jordet og i skogen, og da vi filmet fra veien gjennom Dalholen strømmet det elger ut fra skogen i en vedvarende rekke, sier Toft.

Du kan se Ut i naturen-programmet tirsdag klokka 19.45:

Hva er mest imponerende: En stor elgokse på fjellet eller ei rekke på 15 dyr i lavlandet? Vi følger storelgen fra fjellbeitet på Dovre og ned i dalen, tar gjedde med snare, spionerer på villsvinet og starter konkurransen om årets beste seervideo.

Flere saker fra Innlandet

axel-130724

Axel (79) spring nesten 700 kilometer for å heidre avdød venn

Hvit skogshare

Ser du hva som er feil med dette bildet?