Vil pryde riksvegen med kjempeelg

Hvis du noen gang har tenkt at det er litt kjedelig å kjøre riksveg 3 gjennom Østerdalen, kan det hende du snart endrer mening.

Gullelg

Dette synet kan møte trafikanter langs riksveg 3.

Foto: Linda Bakke/Inge Iversen

Den siste uka har det nemlig vært snakk om planer for en over ti meter høy elg langs riksveg 3 ved Bjøråa i Stor-Elvdal kommune. Så langt har det kommet inn mange negative reaksjoner, men det er også de som mener dette har noe for seg:

– Litt konstruert galskap, det trenger vi, sier ordfører i kommunen Sigmund Vestad.

Saken fortsetter under bildet

Kjempeelgen i Stor-Elvdal

Slik er størrelsesforholdende tenkt på elgen.

Foto: Linda Bakke/Inge Iversen

– Bør satse på det spektakulære

De som er kjent i området vil nok allerede ha lagt merke til diverse elgdekorasjoner langs vegen, blant annet i form av malerier og opphengte gevirer. I Elverum sentrum står flere fargerike elgestatuer på en plen og gresser. De samme kunstnerne vil nå bygge en gigant-elg i gull:

– Hvis det blir noe av er det jo denne elgen som blir kronen på verket, sier Linda Bakke, som sammen med Inge Iversen lager elgstatuene.

– Jeg er ganske stormannsgal av meg, og har alltid likt utsmykninger og store skulpturer. Jeg syns vi bør satse mer på slike spektakulære landemerker i Norge, det får man så mye igjen for senere.

Enhver installasjon vil være til irritasjon for noen

Ordfører Sigmund Vestad

Må skaffe finansiering

Det er Statens vegvesen som eier grunnen der det er tenkt at elgen skal stå, og fungerende avdelingsdirektør Cato Løkken er ikke mot idéen om å ha et litt oppsiktsvekkende landemerke i vegkanten:

– Det er nok bare bra å trekke trafikantens oppmerksomhet litt vekk fra kjedsomheten langs vegen.

Elger i Elverum

Disse står allerede oppstilt i Elverum.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Men før denne kongen over skogens konger kan reises, må det penger til. Statens vegvesen og Stor-Elvdal kommune har gjort det klart at de ikke vil betale for dette ut av egen lomme. Derfor blir det opp til kunstnerne å skaffe finansiering til prosjektet.

Og ordfører Vestad er håpefull på at kommunen hans snart vil prydes av en enorm gull-elg ved Bjøråa:

– Det er klart, for noen vil enhver installasjon være til irritasjon, men dette er jo en gimmick. Folk vil huske Stor-Elvdal og si: "det er jo der de har all den der elgen". Da tror jeg prosjektet har oppnådd noe.