Eldreminister:– Politikk er ikke bare rundstykker og kaffe

Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) kommer med knallhard kritikk mot politikerne i Grue etter NRKs sjukehjemavsløringer. – De må levere og det skulle helst skjedd i går.

Grue alders- og sykehjem

KRITIKK: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen retter sterk kritikk mot Grue kommune for uverdige forhold ved sjukehjemmet gjennom mange år.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

NRK har i flere reportasjer fortalt om uverdige og uforsvarlige forhold ved Grue sykehjem. Det har vært tilsyn, pålegg og knusende rapporter, men ingenting har skjedd.

Jan og Bjørn Brattli

Jan Brattli mener at hans demente far får for lite mat.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Faren til Roy Bråthen fikk beskjed om å tisse i bleia da han flyttet til sykehjemmet. En gang falt han og fikk slått ut flere tenner uten at noen merket det. Faren til Jan Brattli gikk ned 19 kilo på 10 måneder. Da familien uttrykte bekymring fikk de spydige svar. Dette er bare to eksempler.

Nå forlanger eldreminister Åse Michaelsen at Grue kommune ordner opp. Og hun vil ha ukentlige rapporter om hva som blir gjort.

– Det er noen alarmer som ringer når dette har pågått så lenge uten at kommunen har tatt grep. Jeg aksepterer ikke at en kommune ignorerer sine eldre, sier Åse Michaelsen.

Gir lokalpolitikerne det glatte lag

Da NRK konfronterte ledelsen og politikerne i kommunen svarte de at de ikke var klar over forholdene som de pårørende fortalte om. Det kjøper ikke eldreministeren.

Åse Michaelsen, eldre- og folkehelseminister

Eldreminister Åse Michaelsen retter sterk kritikk mot Grue kommune.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Dette må jo lokalpolitikerne ha fått med seg.

Åse Michaelsen sier politikerne sitter med et stort ansvar for alle innbyggerne i kommunen sin og forlanger at de tar grep. Og hvis den administrative ledelsen ikke gjør jobben sin, kan politikerne stille mistillit, sier hun.

– Det følger med et ansvar når du lar deg velge. Du skal levere på vegne av innbyggerne dine. Det er ikke bare rundstykker og kaffe, tordner hun.

Eldreministeren tror ikke det er ressurser og penger det skorter på i Grue, men at situasjonen vitner om dårlig lederskap og dårlige holdninger til hvordan de eldre skal behandles.

Tar til seg kritikken

Grue-ordfører Wenche Huser Sund sier kritikken fra eldreministeren er berettiget.

Wenche Huser Sund

Grue-ordfører Wenche Huser Sund sier hun forstår kritikken fra eldreministeren.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Dette har pågått i mange år, så den kritikken tar vi absolutt, men vi gjør jo ting for å få dette bedre nå. Men det har jo pågått i altfor mange år, sier hun.

Hun sier de skal jobbe videre med saken politisk, men at hun som ordfører ikke kan garantere at det ikke vil skje flere uheldige episoder ved sjukehjemmet.

– Vi klarer ikke å rette opp alt på veldig kort tid. Men vi har virkelig fokus på at dette skal bli bra, sier Huser Sund.