Eldrebølgen inntar Kirken

Prestene i Hedmark og Oppland blir eldre for hver dag som går, og bispedømmet sliter med å rekruttere nye medarbeidere til kirken.

Feiret kvinnelige prester

Hamar bispedømme sliter med å rekruttere yngre prester. Her tidligere biskop Rosemarie Köhn og nåværende biskop Solveig Fiske.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

I Vålerenga kirke i Oslo er det 23 søkere til den ledige prestestillingen. I Hedmark og Oppland må en gjerne avertere to ganger for å få inn søkere i det hele tatt.

Les også: To millioner til presterekruttering

Personalsjef Trond Glimsdal i Hamar bispedømme har en stor utfordring.

– Vi har behov for mange nye prester nå i de nærmeste år, ved at det er mange som etterhvert går av med pensjon eller slutter av andre årsaker, sier Glimsdal.

Flere eldre prester

38 prosent av prestene i bispedømmet er over 56 år, beskjedne 21 prosent er under 40 år. Antall søkere har også gått ned. I 2010 var antall søkere i gjennomsnitt 3,5 til hver stilling, mens det var 5,6 året før.

Nå har den eneste søkeren til stillingen som sokneprest i Østre Gausdal trukket seg.

– Ja, desverre. Der hadde vi en god kvinnelig søker som vi hadde stor tro på, men vedkommende fikk et annet tilbud som hun valgte. Dermed må vi ut med annengangs utlysning, sier Trond Glimsdal.

Sjarmoffensiv mot yngre

Det er ikke prestekrise i Hamar Bispedømme, men noe må gjøres for å sikre framtida. Nå innleder bispedømmet en sjarmoffensiv mot de to teologiske fakultetene i Oslo, og unge prester skal føle seg ekstra velkomne.

I tillegg har Hamar bispedømme hentet inn kirkelige medarbeidere fra Tyskland, Danmark og Madagaskar utenfor Afrika. Nå averteres det også i tyske fagblad.

– Det starter opp en annonsekampanje i Tyskland som vi vil delta på, sier Trond Glimsdal.