Hopp til innhold

– Livet mitt har vært som en dårlig b-film

I 31 år valgte han å ruse seg med narkotiske stoffer, inntil to «engler» reddet han fra døden. Nå er han klar med selvbiografi.

Erland Jensen Boneng står på egne ben, mens støtteapparatet ved Kine Risåsen og Anna-Lena Westbye Pedersen sitter på sidelinja. Bildet er tatt av Østlendingen i 2011 etter oppholdet på Evangeliesenteret. To gode, flotte kvinner , sier han.

Dette avisbildet fra Østlendingen i 2011 av Erland Jensen Boneng, Kine Risåsen og Anna-Lena Westbye Pedersen skulle symbolisere «nå står han på egne ben, mens støtteapparatet sitter på sidelinjen».

Foto: Østlendingen

Han har vært sprøytenarkoman i 31 år fra han var 16 til han ble 47. Når han ikke satt inne, levde han blant annet ute på gata i Oslo.

Nå vil Erland Jensen Boneng (58) hjelpe andre. I november kommer han med bok om livet sitt.

– Den røde tråden i boka er at jeg «ble sett», sier han.

Erland Jensen Boneng

Rusfri: Med nye briller ser Erland Jensen Boneng lyst på livet etter mange år med rusmisbruk, sykdom og kriminalitet.

Foto: Stein S Eide / NRK

Rus, vold og død

I dag lever den tidligere rusmisbrukeren et vanlig liv hjemme i Elverum.

– I dag har jeg det helt fantastisk! Jeg jobber, har nettopp tatt førerkort og livet er på stell. Det er kjempebra, smiler Erland Jensen Boneng.

En stor kontrast til hvordan han levde fram til for 11 år siden.

– Livet mitt har vært preget av rus, vold, død og kriminalitet i 31 år, sier han.

På bildet til venstre veide Boneng, som er 1.82 meter høy, kun 58 kilo.

Slik så Erland Jensen Boneng ut da han var langt nede som sprøytenarkoman. Da veide han bare 58 kilo.

Foto: Fra boka

Les: Rusmisbrukere lider

Arrestert i Spania

Historia startet i 1978 da 15-åringen dro til sjøs med en norsk tanker, som seilte mellom Algerie og Spania.

En dag han var i land i Spania skjedde det noe dramatisk.

– Jeg ble arrestert uten grunn på gata. Fire politimenn kom ut av en bil og slo meg bak knehasene så jeg sank sammen og tok meg med til politikammeret.

Der ble 15 -åringen utsatt slag og spark i flere timer uten at han visste hvorfor.

– Jeg var en bare en guttevalp og sikker på at jeg aldri skulle komme derfra i livet, sier han.

Han husker ikke hvor mange timer det varte, men til slutt ble 15-åringen sluppet ut.

Da startet marerittene.

– Jeg drømte at jeg ble skutt. Så da en kompis introduserte meg for amfetamin, tenkte jeg at det kunne jeg bruke som en flukt en sjelden gang. Men jeg var solgt etter første testen, sier han.

16 år i fengsel

De neste 30 åra misbrukte han det meste av rus og narkotiske stoffer. For å skaffe nok penger ble han kriminell.

Erland Jensen Boneng (58) har sittet 16 år i fengsel for blant annet vold og kidnapping.

Eks-narkomane Erland Jensen Boneng (58) har sittet til sammen 16 år i fengsel for blant annet vold og kidnapping. Nå gir han ut bok for å hjelpe andre.

Foto: Fra boka "Jeg ble sett og valgte livet" /

Les mer: Vil avkriminalisere narkotikabruk

Til sammen har Erland sittet 16 år i fengsel. De lengste dommene fikk han blant annet for vold og kidnapping. I tillegg fikk han en alvorlig kreftsykdom med spredning.

– Jeg følte jeg ble behandla som en av fra rennesteinen. Det gikk så langt at jeg ville gjøre det slutt, forteller han.

Ble sett

Men i 2009 skjedde det noe. Erland oppsøkte «Varmestua», et nå nedlagt lavterskeltilbud for rusavhengige i Elverum. Der tok en av de ansatte i rustjenesten, Anna Lena Westbye Pedersen tak i ham.

Anna-Lena Westbye Pedersen

Anna-Lena Westbye Pedersen jobbet i rustjenesten i Elverum kommune da Erland var på sitt mest nedkjørte som rusmisbruker. Nå takker han henne for at hun «så ham» og fikk ham til å bli rusfri.

Foto: Privat

– Hun sa: «Jeg er på deg som ei igle, jeg Erland, og slipper deg aldri», ler han.

Hun var den første han åpnet seg for, innrømmer han.

Anna-Lena Westbye Pedersen husker den tynne mannen godt.

– Han var veldig sliten og hadde lite å gå på. Rusavhengige har ofte ikke særlig håp sjøl. Da er det viktig at vi som hjelper til har håp for dem, sier hun.

Kine Risåsen

Kine Risåsen arbeidet på et lavterskeltilbud for å få folk tilbake i arbeid, da hun traff Erland første gang. Hun har sammen med Anna-Lena Westbye Pedersen betydd mye for at han lever, sier han.

Foto: Privat

En annen kvinne, som også ga Erland håpet tilbake er Kine Risåsen. Hun jobbet i et Nav- tiltak der han også var med og reparerte sykler og sparker, forteller hun.

– Jeg visste han var en tung rusmisbruker, som var lei livet. Jeg var opptatt av å se personen bak og så at Erland hadde mye godhet i seg, sier Kine Risåsen.

– Det verste jeg visste var kristne og utlendinger

En dag ringte Anna Lena Westbye Pedersen og sa de hadde ordnet en plass til Erland på et kristent behandlingssenter. Da ble Erland skeptisk.

– Det verste jeg visste, utenom meg sjøl, var kristne og utlendinger. Men han tok sjansen.

13. november 2009 kom han til Østerbo Evangeliesenter i Halden.

– Der ble jeg møtt med kjærlighet og sett som Erland. Alle som jobbet der hadde en fortid sjøl, og visste hvor skoen trykket.

I 19 måneder var han der.

 Erland Jensen Boneng (58) var tung sprøytenarkoman i over 30 år, har sittet ialt 16 år i fengsel og vært uteligger. Nå gir han ut bok om livet sitt for å hjelpe andre og sier det handler om å bli sett

Erland Jensen Boneng (58) holder foredrag om livet som rusmisbruker. På bildet veide Boneng, som er 1.82 meter høy, kun 58 kilo.

Foto: Privat

Siden har han vært rusfri. Nå er han kvitt narkotikagjelda fra blant annet russiske kriminelle miljøer. Han er aktiv i pinsekirken og holder foredrag for Mental Helse og ute på skoler.

– Jeg brenner for forebyggende rusarbeid for unge. Jeg vil ikke at noen skal gå i mine fotspor. Livet mitt har vært som en veldig dårlig b-film, sier han

Selvbiografi

I november gir den tidligere rusmisbrukeren ut selvbiografi.

Boka er skrevet av psykiatrisk sykepleier med traumer som spesialområde, Tore Bjørn Ringås.

Sommeren 2020 kjørte Erland følgebil da Ole-Petter Larsen (th) og Tore Bjørn Ringås syklet fra Norge på langs til inntekt for Kreftforeningen.

Ferskt førerkort: Sommeren 2020 kjørte Erland følgebil da Ole-Petter Larsen (th) og Tore Bjørn Ringås syklet fra Nordkapp til Lindesnes til inntekt for Kreftforeningen.

Foto: Stein S Eide / NRK

Jeg syns folk fortjener å høre historien om Erland og tittelen «Jeg ble sett – og valgte livet» viser hvor viktig det er å se hverandre. Erland hadde ikke levd i dag hvis ikke han hadde blitt sett av noen få, sier Tore Bjørn Ringås.

Anna Lena Westbye Pedersen og Kine Risåsen er imponerte og stolte over det Erland sjøl har fått til. Sjøl sier Erland Jensen Boneng det slik:

– Jeg vil fortelle andre at det er håp om komme seg løs fra det en er bundet til, og det handler om å bli sett.

Flere saker fra Innlandet