Tidligere forsvarssjef vil bli fylkesmann

Tidligere forsvarssjef Harald Sunde er en av ti søkere til fylkesmannsembetet i Oppland.

Harald Sunde

TIDLIGERE FORSVARSSJEF: Harald Sunde ble utnevnt til Norges forsvarssjef 1. oktober 2009 og jobbet som det fram til 19. november 2013. Nå har han søkt om å bli fylkesmann i Oppland.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det er klart etter at kommunaldepartementet i dag offentliggjorde søkerlisten. Åtte menn og to kvinner ønsker seg embetet som er ledig fra nyttår. Her er informasjonen om søkerne som er lagt ut på departementets nettside:

  • Simen Bjørgen (44), Lom, direktør Norsk kulturminnefond
  • Eli Blakstad (52), Sør-Fron, fagdirektør
  • Aksel Hagen (60), Lillehammer, 1. amanuensis
  • Gjermund Hagesæter (53), Bergen, stortingsrepresentant
  • Stian Holen (47), Haag, Head of Strategy and Policy
  • Arne Hovland (50), Øyer, selvstendig næringsdrivende
  • Christl Kvam (52), Gjøvik, Regiondirektør NHO Innlandet
  • Inge Øystein Moen (63), Hamar, Høgskoledirektør
  • Torstein Rudihagen (63), Lillehammer, rådgiver
  • Harald Sunde (60), Ringsaker, pensjonert forsvarssjef

Lang militær karriere

Tidligere forsvarssjef Harald Sunde ønsker nå altså å bli fylkesmann etter Kristin Hille Valla som slutter i embetet ved nyttår. Sunde har hatt flere ledende stillinger i Hæren, Forsvarsdepartementet og også arbeidet i NATO.

Han ble utnevnt til Norges forsvarssjef 1. oktober 2009 og jobbet som det fram til 19. november 2013. Sunde sier til NRK at han fortsatt har mange år igjen i arbeidslivet og ønsker å gjøre en samfunnsinnsats.

– I forsvaret er det en særaldersgrense på 60 år. Selv om jeg har sluttet der, så har jeg fortsatt mange år igjen i yrkesaktiv alder. Jeg ønsker å gjøre en fortsatt innsats for samfunnet. Det er mange viktige oppgaver i fylket og regionen som det er avgjørende at man klarer på gjennomføre godt i fremtiden, sier han.

Harald Sunde ble født i Hurdal i Akershus, men vokste opp i Ringsaker i Hedmark. Etter at han gikk av som forsvarssjef har han flyttet tilbake til Moelv og Ringsaker i Hedmark. På spørsmålet om hans motivasjon for å søke stillingen som fylkesmann, svarer Sunde dette:

– Jeg har en tilhørighet til Oppland. Jeg gikk på gymnaset i Lillehammer og bor nå bare 20 minutters tid med bil fra byen. Jeg har bred erfaring fra forsvaret når det gjelder ledelse, omstillingsprosesser og gjennomføring av store prosjekter, Dette ønsker jeg å kunne bruke videre i en innsats for Oppland og regionen, sier han.

"Fredsprisvinner" på søkerlisten

Stian Holen (47), opprinnelig fra Sel i Gudbrandsdalen, har i lengre tid jobbet i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). I 2013 ble denne organisasjonen tildelt Nobels fredspris.

Holen har jobbtittelen "Head of Strategy and Policy" i organisasjonen, og arbeidsstedet hans er ved hovedkontoret i Haag i Nederland.

Etter at fredsprisen ble offentliggjort omtalte avisa Gudbrandsdølen Dagningen den lokale fredsprisvinneren. I nyhetssaken opplyses det at Stian Holen har utdanning i bioteknologi og at han tidligere har jobbet for det britiske finansdepartementet, FNs matvareprogram, norsk utenrikstjeneste og selskapet Veritas.

Flere med politisk bakgrunn

Gjermund Hagesæter

HAR SØKT: Stortingspolitiker Gjermund Hagesæter (FrP).

Foto: Stortinget

FrP-politiker og stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter fra Bergen ønsker også å bli fylkesmann i Oppland. Han kan dermed være på vei ut av politikken. Hagesæter har snart sittet 13 som folkevalgt for Hordaland på Stortinget og er for tiden medlem av finanskomiteen.

Til NTB sier Hagesæther at han ikke har søkt jobben fordi han er lei politikken.

– Overhodet ikke. Og jeg mangler heller ikke utfordringer som politiker. Det får jeg blant annet nok av i høst når jeg skal lose statsbudsjettet i havn i Stortinget sammen med Høyre. Jeg tvinner ikke tommeltotter på Stortinget, sier Hagesæter, til NTB.

En annen søker med politisk bakgrunn er Eli Blakstad fra Senterpartiet. Hun var statssekretær i Olje- og energidepartementet. Blakstad har tidligere vært leder i Senterpartiet i Oppland og aktiv i fylkespolitikken. Hun har også i lenger tid vært administrerende direktør i Peer Gynt AS på Vinstra. I dag jobber hun som fagdirektør hos fylkesmannen i Oppland.

Andre søkere med politisk bakgrunn er tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Torstein Rudihagen, tidligere storingsrepresentant for SV Aksel Hagen og lokalpolitiker for Senterpartiet, tidligere ordfører i Lom, Simen Bjørgen.

NHO-direktør på søkerlisten

Christl Kvam, NHO

HAR SØKT: NHO-direktør Christl Kvam.

Foto: Knut Sveen

NHO-direktør i Innlandet Christl Kvam er tidligere blitt nevnt av flere som en mulig kandidat som fylkesmann og nå er det altså klart at hun søker vervet.

Kvam er utdannet sykepleier og siviløkonom og har lang erfaring fra både offentlig og privat sektor.

I 2002 ble hun valgt til leder for Akademikerne, en hovedsammenslutning for norske fagforbund for personer med utdanning fra universitet eller høgskole. Denne posisjonen hadde hun fram til 2008, da hun ble regiondirektør for Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) i Innlandet.

Politisk ledelse i Kommunal- og moderniseringsdepartementet ønsker ikke å kommentere søkerlisten ut over offentliggjøringen av søkerlisten.

I en epost til NRK, skriver departementet at ansettelsesprosessen skal behandles på vanlig måte og at de ikke vil kommentere den videre prosessen.

Se TV-intervju med Kristin Hille Valle: