Værprofeter i trærne

Visste du at ekorn er noen av de beste værprofetene vi har? I alle fall ifølge Asbjørn Johansen fra Hadeland.

Ekorn
Foto: Stein Schinstad / NRK

 

Asbjørn Johansen
Foto: Stein Schinstad / NRK

 Hvert år i slutten av oktober går Asbjørn Johansen opp i lia og sjekker hva ekornene driver med. Og dermed vet han eksakt hvor mye snø det blir til vinteren.

Et gammelt værfenomen

Det at ekorn kan fortelle hvor mye snø det blir om vinteren er egentlig et gammelt værfenomen, men som nesten ingen vet om lenger.

Det er nemlig slik at på slutten av høsten markerer ekorn trærne med kongler, rett før den første snøen kommer. Slik husker de hvor vintermaten er, mener Asbjørn.

- De skrur kongler inn i stammen for å finne igjen maten, forteller Asbjørn Johansen.

Men det er ikke alt ekornene gjør, de kan også fortelle hvor mye snø det blir om vinteren.

- Når det ventes mer snø blir den første kongla borte, og så skrur de fast en ny kongle høyere opp i stammen slik at de skal finne igjen maten, forteller Asbjørn.

Og på den måten kan Asbjørn bruke konglene i trestammene til å lese av hvor mye snø det blir om vinteren.

 

vinter på Hadeland
Foto: Stein Schinstad / NRK

Treffsikre profeter

I åtte år har Asbjørn Johansen brukt ekornenes merking i trestammene til å varsle været. Og profetiene stemmer så godt som hver gang. Det kan Bjørn Ivar Rudsengen i lokalradioen bekrefte. Han intervjuer Asbjørn om vinterværet hvert år, og har mer tro på ekornene en på andre, mer anerkjente værprofter.

- Han er forbausende treffsikker, sier Bjørn Ivar, som sparer på intervjuene og dobbeltsjekker at det stemmer utover vinteren.

- Ekorn med Flaks

At ekornene vet hvor mye snø det blir om vinteren tviler førstelektor i naturfag ved Høgskolen i Hedmark, Tron Vidar Vedum, på.

- Da har nok ekornet hatt flaks, sier Vedum. Men han er ikke i tvil om at ekorn er flinke til å finne igjen mat de har lagret.

- De kan lagre store mengder mat i bakken, og så finne den igjen senere, forteller Vedum, som uansett synes værvarslende ekorn høres ut som et morsomt fenomen.