Hopp til innhold

Lager «straight pride»-festival: – Jeg synes det blir for mye

Egil Fjeldstad mener feiringa av pride har ført til indoktrinering og hjernevasking av barn og unge. Nå vil han arrangere en festival for den tradisjonelle familien.

Egil Fjeldstad

PRESS: Egil Fjeldstad mener barn og unge blir utsatt for et stort press under pride.

Foto: Diako Muradyaliabady / NRK

– Er du ikke homo, lesbisk, eller i det minste litt skeiv, eller åpenlyst støtter pride 100 prosent så er du snart ikke «inn» i ungdomsmiljøene lenger. Da er du homofob og blir hetset.

Det sier Egil Fjeldstad, som nå skal arrangere det han har valgt å kalle «Straight Pride Familie Festival» på Tretten i Øyer kommune i Gudbrandsdalen.

Han mener det er behov for en festival som setter den tradisjonelle familien i fokus.

Egil Fjeldstad

FLAGG: Egil Fjeldstad har skaffet flere flagg som skal brukes under festivalen.

Foto: Diako Muradyaliabady / NRK

Arrangerer alternativ festival

Fjeldstad understreker at han ikke er imot pride, men at han synes det har blitt litt mye.

Straight pride har vært et begrep i USA siden 1980-tallet, som et motsvar til den skeive pride-bevegelsen. Den knyttes ofte til sosialkonservative miljøer, og har i de senere årene blitt en del av den såkalte kulturkrigen.

Blant annet i 2019 da det ble arrangert en straight pride-parade i Boston. Arrangøren hadde bindinger til et høyreekstremt miljø, og 34 motdemonstranter ble pågrepet av politiet etter tumulter.

For Fjeldstad er ikke dette tenkt som noen motarrangement til pride. Han sier han synes pride er helt greit, og beskriver feiringa som et hyggelig og fargerikt innslag.

Det vil være en balansert motvekt til pride. Vi vil vise voksne, barn og unge at det finnes et solid, trygt, godt og inkluderende alternativ til pride, sier Fjeldstad.

Vi skal arrangere en koselig familiefestival hvor vi viser at det mest naturlige i livet er ekteskap mellom mann og kvinne, og at familie og barn skal være i fokus. Barn og unge skal føle seg hjemme og føle seg bekvemme og trygge på festivalen, sier han.

På programmet for festivalen står det både familieopptog med kostymer gjennom sentrum, barn- og ungdomsdans, og trubadur pub for de voksne.

Les også: Åtteåringer skulle oppgi hvilket kjønn de følte seg som. – Jeg ble sjokkert, sier far

Lars Martin Lillevold
Lars Martin Lillevold

Viktige markeringer

Leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), Inge Alexander Gjestvang, sier at de setter ytrings- og forsamlingsfriheten høyt.

Han mener imidlertid at påstanden om at man ikke er «inn» i ungdomsmiljøene om man ikke er skeiv er helt hinsides.

Tvert imot har jeg inntrykk av at dagens oppvoksende generasjon er mindre opptatt av merkelapper og mer opptatt av å akseptere hverandre for den man er.

Han sier også at det ikke er noen automatikk i det å være homofob fordi man er heterofil.

Sårbare ungdommer som strever med å finne sin plass i samfunnet har godt av å se alle slags rollemodeller som viser at det er rom for å være den man er og elske de man vil og ikke la andres forsøk på å påføre skam påvirke seg.

Inge Alexander Gjestvang

SER IKKE BEHOVET: Leder i FRI, Inge Alexander Gjestvang, sier han ikke ser behovet for en «straight pride».

Foto: Foreningen FRI

Gjestvang stiller samtidig spørsmål ved om en «straight pride»-festival er nødvendig.

Heterofile som gruppe har aldri vært utsatt for diskriminering fra myndighetene med bakgrunn i hvem de elsker, heteroseksualitet har aldri vært kriminalisert og det er derfor noe kuriøst at noen ser behovet for en «straight pride».

Men jeg håper de får en hyggelig festival og at deltagerne får kjenne på en stolthet over å kunne være den man er og elske de man vil. Det er grunnleggende menneskerettigheter som jeg unner alle, legger han til.

Regmbueflagget

VIKTIG: – Pride gir anledning til å sette søkelyset på utfordringene ikke-heterofile står ovenfor, og starte samtaler om hvordan disse trendene må snus, sier leder i FRI, Inge Alexander Gjestvang.

Foto: VILDE ELGAAEN

Har fortsatt utfordringer

Gjestvang understreker at pride starta som en protest mot trakasseringen skeive opplevde fra blant andre politiet.

De ble viktige markeringer som satte søkelyset på utfordringer mange skeive har. Blant annet utsatthet for trakassering, diskriminering og vold, sier Gjestvang.

Han mener pride gir anledning til å sette søkelyset på utfordringer de som ikke er heterofile står ovenfor, og starte samtaler om hvordan disse trendene må snus.

Ferske livskvalitets- og levekårsundersøkelser viser at mange skeive i Norge fortsatt har utfordringer i sine liv. SSBs livskvalitetsundersøkelse viser at ikke-heterofile skårer signifikant dårligere på samtlige 12 indikatorer for livskvalitet, sammenlignet med heterofile, sier han.

Les også: Politi pågriper demonstranter

Pride-parade i Ankara i Tyrkia.
Pride-parade i Ankara i Tyrkia.

– Her må det handles

Selv om Fjeldstad sier han ikke er imot pride, er det likevel deler ved feiringa han er mer negativ til.

– At barnehager, skoler, kirken, kommunen, fylkeskommunen, regjering og helt opp til statsministeren deltar i feiringene, og opptogene, og hyller pride i vide ordelag skremmer meg, sier han.

Gjestvang er av en annen oppfatning. Han mener det er viktig.

Statlig og offentlig anerkjennelse og støtte til pride-markeringer betyr mye for de av oss som har opplevd utfordringer i møte med for eksempel det offentlige tjenestetilbudet.

Les også: Stortinget skal flagge med regnbueflagg i forbindelse med Pride 2022

Regnbueflagget
Regnbueflagget

Flere saker fra Innlandet