E6 ved Fåvang stengt for personbiler

FÅVANG (NRK): Vegvesenet bygget fredag en jordkant på E6 ved Fåvang, for å sikre vegen mot vannet. Lørdag morgen ble vegen stengt for personbiler.

Slik ser det ut på E6 ved Fåvang.

Se vannmassene på E6 ved Fåvang.

Vegtrafikksentralen sør melder at E6 ved Fåvang er stengt for personbiler mellom Lillehammer og Otta.

– Lokal omkjøring via Fåvang sentrum. Kjøretøy med totalvekt over 3,5 tonn kan passere, skriver de på Twitter lørdag morgen.

Laster Twitter-innhold

Bygget kant

Da NRK snakket med Per Kollstad i Statens vegvesen fredag, var det kritisk mye vann på ett punkt like sør for Fåvang sentrum.

– Det arbeides med en flomkant ut mot Lågen, sa Kollstad.

Punktet noe lenger sør, der elva Tromsa renner ut i Lågen, var det mest kritiske punktet for hovedfartsåren mellom Oslo og Trondheim. Vannet lå helt opp mot kjørefeltet. Gravemaskiner arbeidet på stedet for å hindre at tømmer og kvist stengte elveløpet.

Titalls stengte veier

Fredag var et titalls veger stengt i Hedmark og Oppland, blant annet riksveg 3 mellom Rena og Koppang. Omkjøring for personbiler er via fv. 215, fv. 607 og fv. 30 til Tynset, og motsatt andre vegen.

Valdresflye blir holdt døgnåpen for å hjelpe til med trafikkavviklingen nord-sør. Statens vegvesen oppfordrer alle til å kjøre forsiktig.

Se fullstendig oversikt på stengte veier her!

Laster Twitter-innhold

Advarer mot å ta bilder av flommen

Mange som kjører forbi flommen stopper for å ta bilde av alt vannet, men dermed kan det oppstå svært farlige situasjoner i trafikken.

– Farten er satt ned på stedet fra 80-50 km i timen på stedet, akkurat der Tromsa renner ut i Lågen. Det er svært mye vann på stedet. Dette er folk nysgjerrige på og vil gjerne ta bilde av, sier Per Kollstad.

Det kan lett skape kø og kork på stedet hvis mange stopper samtidig, og Vegvesenet frykter at det kan oppstår farlige og uoversiktlige situasjoner.

Mannskaper jobber med flomsikring på Otta

PRØVER Å HINDRE VANNET: Sivilforsvaret forsøker å hindre vannet i å trenge inn i bygninger i Otta sentrum. Bildet er tatt fredag formiddag.

Foto: Even Lusæter / NRK

Kritisk hvis E6 blir stengt

– Muligheten for at E6 kan bli stengt er den alvorligste konsekvensen av flommen i dagene framover, ifølge fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund i Oppland.

Rv3 gjennom Østerdalen er allerede stengt – og hvis også E6 blir helt stengt vil all nord/sør- tungtrafikk i Sør-Norge stoppe opp. Fylkesberedskapsrådet har drøftet utfordringene.

– Fylkesberedskapsrådet i Oppland ble hasteinnkalt til telefonmøte klokken 13.00 i dag. Det er rødt flomfarenivå for deler av fylket og i to kommuner, Sel og Vågå, er det satt krisestab, sa Lund fredag.

Han anbefaler alle kommuner med rødt farenivå å sette stab foran helgen.

Setter inn sivilforsvaret og militærpersonell

Det ser ut til at vannstanden har holdt seg stabil på Otta i Gudbrandsdalen i løpet av natt til lørdag. Fredag var situasjonen i ferd med å bli svært alvorlig.

– Spesielt Otta sentrum har mye vann. Ved kjøpesenteret Amfi Otta er parkeringsplassen full med vann. I tillegg er en barnehage langs baksidevegen mot Sel nå stengt. Der er det grunnvann som kommer opp, sier varaordfører Lene Jevnheim i Sel kommune.

Sel kommune får nå hjelp med mannskaper og utstyr fra både sivilforsvaret og heimevernet for å håndtere situasjonen. I tillegg jobber alt tilgjengelig personell fra kommune, brannvesen og politi.

– Det er for å sikre at vi har nok folk dersom det trengs. Vi overvåker og griper tak i situasjoner som måtte oppstå fortløpende, sier Jevnheim.