Hopp til innhold

Det må sprenges en tredje gang før E6 kan åpnes igjen

RINGEBU/FÅVANG (NRK): Til tross for gårsdagens og dagens sprengning, er det fortsatt usikkert når E6 mellom Fåvang og Ringebu åpnes igjen.

Sperringer på E6 i Gudbrandsdalen

STENGT: E6, landets største gjennomfartsåre, er stengt midt i Gudbrandsdalen.

Foto: Geir Randby

Mandag kveld ble E6 mellom Ringebu og Fåvang i Oppland stengt på grunn av stor rasfare. Årsaken var et sprengningsuhell i forrige uke. Tirsdag kveld ble det gjort et forsøk på å sprenge bort det løse fjellet.

– Vi hadde en kontrollert og fin sprengning i går kveld. Dessverre ble ikke alt med ned. Det var vi forberedt på at kunne skje, sa Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Statens vegvesen.

I formiddag ble det igjen gjort et forsøk på å gjøre vegen trygg igjen. Det ble sprengt enda en gang i fjellveggen, men heller ikke denne gangen ble resultatet det man hadde håpet på.

Geologiske undersøkelser viser nemlig at det er nødvendig å sprenge mer, før fjellsida er tilstrekkelig sikret mot ras.

Dermed er det usikkert når den største gjennomfartsåra i landet kan åpnes igjen.

Sprenger ved E6

SPRENGT TO GANGER: Til nå er fjellveggen langs E6 i Gudbrandsdalen sprengt to ganger. Nå må det gjøres enda en gang for å få vegen trygg igjen.

Foto: Terje Hong / NRK

Må sprenge for tredje gang

– Vi hadde en ny sprengningssalve tidligere i dag. Da gikk det ut nye 20–30 kubikkmeter. Det var dessverre ikke nok. Vi jobber jo for å få en slett og fin fjellvegg, sier Stensrud.

Asbjørn Stensrud

USIKKER ÅPNING: Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen sier de jobber på spreng for å få åpna veien igjen.

Foto: Geir Randby / NRK

Han forteller videre at de er i full gang med å bore, og de regner med at det blir en ny sprengning i nærmeste framtid.

– Etter det skal geologer på nytt inn og gjøre nye vurderinger. Vi håper at det vil være tilstrekkelig, slik at vi kan begynne å rydde vegbanen, sier Stensrud.

Han legger til at fjellet er oppsprukket, og at det gjør arbeidet krevende og møysommelig.

Var ikke tilstrekkelig

I dag tidlig ble det altså klart at den første sprengninga i går kveld ikke var tilstrekkelig for å sikre vegen mot ras. Derfor ble det bestemt at fjellveggen måtte sprenges igjen.

Sprengningsulykke på E6

SPREKK: Geologer har ifølge Statens vegvesen bestemt at denne steinblokka på om lag 100 kubikk må sprenges vekk av sikkerhetsmessige årsaker.

Foto: Even Lusæter / NRK

Stensrud fortalte da at geologer befarte området med lift umiddelbart etter sprengninga i går, og at de konstaterte at det fortsatt var mer fjell som måtte fjernes.

– Det står igjen en skive der. Den har fått en del juling av sprengninga. Den har krakelert og må ned, sa Stensrud i morgentimene i dag.

– Vi jobber på spreng sammen med entreprenøren for å få en så rask åpning som mulig.

Omkjøringsmuligheter

For kjøretøy over 7,5 tonn er det omkjøring via rv. 3 i Østerdalen og fv. 51 over Valdresflye. For kjøretøy under 7,5 tonn er det skiltet lokal omkjøring.

– Vi har et stort apparat ute for å sørge for så gode omkjøringsmuligheter som mulig, men kan ikke si noe sikkert om når vi kan åpne veien, sier Stensrud.

E6 mellom Ringebu og Fåvang i Oppland er fortsatt stengt på grunn av stor rasfare.

E6 mellom Ringebu og Fåvang i Oppland er fortsatt stengt på grunn av stor rasfare.

Flere saker fra Innlandet