E16 i Valdres utsettes

Det blir opp mot to års stillstand i utbyggingen av E16 i Valdres. Årsaken er pengemangel. Dermed blir det ikke kontinuerlig utbygging av E16 fra Fønhus til Bjørgo.

Veibygging Bagn

Det bygges ny veg fra Fønhus til Bagn i Valdres. men nå blir det stillstand i den videre utbygginga.

Foto: Geir Røed / NRK

Statens vegvesen bygger nå ny og fin E16 fra Fønhus til Bagn i Valdres. Den er ferdig neste høst, og planen har vært å fortsette utbyggingen opp til Bjørgo med tunnel gjennom Bangskleiva.
– Men nå blir det stillstand i anleggsvirksomheten, muligens helt til høsten 2016, sier Anne Brit Moen, prosjektleder i Statens vegvesen.

Årsaken er at de statlige bevilgningene til prosjektet kommer senere enn tidligere forutsatt.

Ekstra bompenger

Det kan imidlertid bli oppstart sommeren 2015, hvis bilistene betaler ekstra bompenger. Men det blir ikke billig.

Dersom Bagnskleiva skal påbegynnes sommeren 2015, som er tidligste mulighet, vil det føre til mellom fem og 10 kroner ekstra i bomavgift, for hver passering, i 15 år, alle de årene bompengeinnkrevingen skal foregå.

De ekstra pengene skal dekke rentekostnader ved å låne penger ekstra tidlig, og da vil hver passering komme på nærmere 80 kroner, ifølge Statens vegvesen.

Kommunen skuffet

Nord-Aurdal kommune har kjempet for ny vei gjennom Bagnskleiva i en årrekke. De er skuffet over utsettelsen.

– Bagnskleiva er svingete og med høye fjellskjæringer langs dagens vei. Ofte skjer det ulykker, senest i april da føreren av en betongbil omkom i en utforkjøring på den smale veien, sier Olav Magne Thyri, Ap-representant i formannskapet.

Nå vil kommunen protestere.
– Vi må snakke både med vegvesenet, samferdselsdepartementet og Stortinget, sier Thyri.