E.coli-offer nr. 15 fra Hedmark

En ung mann fra Hedmark er smittet av E.coli O103. Mannen er den 15. som er påvist smittet i utbruddet.

 

Det er Folkehelseinstituttet som bekrefter dette overfor Aftenposten.no. Folkehelseinstituttet (FHI) melder at den sjuke er en ung mann under 30 fra Hedmark. Han ble sjuk den 13. mars. I følge FHI har ikke mannen hatt noe nyresykdom, men blodig diare. Han har vært innlagt på sykehus.

 Folkehelseinstituttet vet ennå ikke om mannen har spist morrpølse, men skal starte intervjurunder med ham i løpet av dagen.

Kilden blir aldri funnet?

Mattilsynet mener det er stor sannsynlighet for at kilden aldri blir funnet. Prøver av mannen viser nøyaktig samme DNA-profil som de andre sykdomstilfellene. Han ble syk 13. mars. Mannen har ikke hatt noen nyresykdom, men han har hatt blodig diare og vært innlagt på sykehus. Han er frisk nå. Vi har ikke fått intervjuet ham ennå, men der vil skje i løpet av dagen, sa avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mandag.

Seks pølser

Mattilsynet ber publikum igjen om å nøye sjekke egne kjøleskap slik at ingen av produktene blir spist. Dette gjelder Birkebeiner Fjellmorr, Birkebeiner Sognemorr og Haugpølse. Gilde har i tillegg trukket Fjellmorr og Sognemorr som ikke er oppskåret, samt Gilde Spekebrett. Selv om ikke den farlige E.coli-bakterien ennå er bekreftet funnet i alle morrproduktene som er trukket tilbake, gjelder fortsatt rådet til forbrukerne om å ikke spise noen av produktene, opplyser direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Svar til uka

 Det er tatt ut et stort antall prøver som er til analyse. Gilde skal ifølge Mattilsynet ha tatt tusenvis av prøver, og Mattilsynet har tatt hundrevis, blant annet av produksjonsanlegget i Sogndal. Det er ventet resultater av prøvene i løpet av uka. Dette er et svært vanskelig arbeid, og det er ganske stor sannsynlighet for at vi aldri finner den opprinnelig smittekilden. Uansett om vi finner smittekilden eller ei, vil resultatene vi kommer fram til danne grunnlag for tiltak som kan redusere faren for at dette skal skje igjen, sier Landsverk. (©NTB)