Tre drivhus med over 400 tomatplanter er et uvanlig syn på fjellet. Vida Timinskiene har dyrka fram tomater fra hele verden, i Valdres.
– Dette er barna mine. De gror fra å være små frø til å bli større og større og større. Så blir de store og sterke planter, sier hun.
Hver dag tar Vida med seg morgenkaffen ut i drivhuset for å se til tomatene sine, og stort sett blir hun værende der. Alle plantene kontrolleres nøye.
– Det er mye jobb. Noen dager bruker jeg mellom 10 og tolv timer på tomatplantene mine, forteller hun.
Det var nettsiden VangiValdres.no som først omtalte saken.
FARGERIKT: Tomatene har mange ulike farger, størrelser og fasonger.
Foto: Sigrid Havig Berge / NRKMå herdes
Vida har dyrket tomater hjemme på gården i Vang i ti år, men først nå har hun utvidet produksjonen. Hun har gjort mye research for å finne en metode for å herde frøene, slik at plantene blir sterke og robuste.
– Jeg fant en video på nettet som viser en sibirsk teknikk for å herde frøene, sier hun.
I februar dekker Vida nysådde frø med 20 centimeter snø, slik lar hun dem stå i tre dager. Deretter setter hun frøene i et kaldt rom, så veksler hun på å utsette dem for kulde og varm. Det fører til robuste røtter.
– Hvis en plante har en god rot, gir den gode og mange tomater. En sterk god rot, gir en sterk plante.
MYE JOBB: Vida Timinskiene bruker mye tid på å stelle de over 400 tomatplantene sine.
Foto: Sigrid Havig Berge / NRKFra hele verden
Tomatene kommer i alle former, farger og størrelser. Alt fra små gule cherrytomater, til store røde tomater.
– Se på denne, den veier nesten 800 gram, sier Vida mens hun veier en stor oransje tomat.
Hun bestiller tomatfrø fra mange land, enten fra privatpersoner eller fra firmaer. Og store deler av verden er representert i utvalget hennes.
– Fra Amerika, Belgia, Frankrike, Tyskland, Ukraina, Australia, også videre, ramser hun opp.
Nå har hun selv planer om å åpne en nettbutikk for å selge egne frø. Hun har nemlig laget en egen frøbank. Allerede har hun mange følgere i sosiale medier, og Facebook-gruppen hennes har nesten 10.000 følgere.
Flere tomattyper
I Norge i dag dyrkes det om lag 10.000 tonn tomater årlig. Det meste produseres i Rogaland. Michel Verheul som er forsker ved Nibio, har sett på utviklingen av tomatdyrkingen i Norge de siste 10–15 årene.
– Det finnes veldig mange ulike typer. Totalt i verden fins det 5000 ulike typer og sorter, og i Norge dyrkes da den vanlige runde tomaten, ulike cherrytomater og plommetomater, så etter hvert finnes det mange ulike typer.
Innspill fra både næringen og konsumentene har ført til at flere og flere typer tomater har kommet på det norske markedet.
ELDGAMLE: Disse tomatene kommer fra et tysk frø som er over 200 år gammelt.
Foto: Sigrid Havig Berge / NRK