Hopp til innhold

Dyrepark reddet fra nedleggelse

Apen Amadeus og de andre dyrene i Amadeus Dyrepark i Stange er reddet. Runar Næss ved Animal zoolution AS har reddet parken fra nedleggelse.

Amadeus

Amadeus i dyreparken i Stange.

Foto: Amadeus Dyrepark

– Det er en dyrevelferdsak mer enn noe annet. Parken sto i fare for å bli nedlagt, da tidligere eier har prøvd å selge parken lenge. Jeg har fått med meg dyrepassere, grunneiere og andre, slik at vi kan ta over parken, sier Næss.

Han forteller at alternativet ville være at dyrene ville blitt gitt bort og spredd for alle vinder, eventuelt slaktet.

– Det syns vi ville være en tragedie, sier Næss.

Rovdyrekspert

Amadeus Dyrepark er en park på 100 mål, som ligger i Stange. Parken har i dag et hundretall dyr, blant annet kameler, sebra, forskjellige typer aper, alligator, slanger, struts, emu, en mengde fugler og dådyr.

Dyra er langt fra Runar Næss sitt ekspertområdet. Han er nemlig en av Norges fremste eksperter på rovdyr, men han har vært konsulent for dyreparker gjennom 15 år.

Dessuten har han også vært med i ulike dyreprogrammer, blant annet "Salt og Pepper"-serien, som gikk på NRK i vår.

Vil ha rovdyr i Stange

I framtida ønsker Næss å utvide Amadeusparken med norske dyr.

– Det er målet, for jeg er best på de norske dyrene. Vi mangler ikke kompetanse på dyrene vi har nå, men jeg vil på sikt prøve å få inn reinsdyr, elg og også norske rovdyr. Det er planen, sier Næss.

Han ser for seg at en av artene gaupe, jerv, ulv eller rev kan være å se i parken neste år.

– Vi håper på å kunne starte litt fra neste sommer, og fylle på med nye arter framover, sier Næss.

Amadeus får leve

Den nye eieren forsikrer alle som eventuelt er bekymret for det, at apen Amadeus fortsatt vil være å se i parken i framtida.

– Amadeus har det helt utmerket, han synger og shower for publikum fortsatt , og han er i fin form. Amadeus har kona si Ebba, som han dessverre ikke er spesielt romantisk med, så noen barn har det ikke blitt der. Men Amadeus er i storform, så han kommer til å forbli i parken, forsikrer Næss.

Eieskifte av Amadeus Dyrepark skjedde offisielt fra 24. august.

Flere saker fra Innlandet