Drømmerolle som kronprins Olav

Anders Baasmo Christiansen har lenge ønska å gå inn i rollen som kronprins Olav. Den drømmen går i oppfyllelse nå under innspilling av «Kongens Nei» i Elverum.

Created by InfoDispatcher

Hamarsingen Anders Baasmo Christiansen spiller kronprins Olav i Kongens Nei som spilles inn i Elverum.

Baasmo Christiansen er sammen med 14 skuespillere og 100 statister på Elverum stasjon for å filme en scene fra de dramatiske aprildagene i 1940. Filmen «Kongens nei-tre døgn i april» handler om Kongefamiliens flukt, og dagene i Elverum der Kongen ga tyskerne beskjed om at han ikke ville overgi seg til tyskerne.

Har ønska denne rollen

Kjempegøy å spille kronprins Olav

Jesper Christensen (t.v.) spiller kong Haakon, mens Anders Baasmo Christiansen spiller kronprins Olav.

Foto: Torunn Myhre / NRK

For Anders Baasmo Christiansen oppfyller rollen som kong Haakons sønn, Olav, et ønske han har hatt lenge.

Det er kjempegøy. Og det er historiske hendelser her som jeg ikke var så klar over, sier den historieinteresserte skuespilleren fra Hamar.

Den danske skuespilleren Jesper Christensen spiller kong Haakon. Han innrømmer at han ikke visste så mye om kongen før han fikk rollen, og måtte derfor lese seg opp på kongen.

Kjempegøy å spille kronprins Olav

Kongen og kronprins Olav inne i toget på veg til Elverum.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Jeg synes han var en stor mann. Han virker som den klart mest begavede av konger i tiden, sier den danske skuespilleren.

De er halvvegs i innspillingen som varer til slutten av april.

En gave å slippe til

Regissør Erik Poppe sier innspillingsprosessen har vært en drøm så langt. Gamle gårder der kongen var på besøk i aprildagene har åpnet dørene for filminnspilling.

Erik Poppe

Regissør Erik Poppe er veldig fornøyd halvvegs i innspillingen.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Det har vært en gave å slippe til og filme på sånne steder. Dessuten har det vært et hav av statister fra Elverum og Trysil som har stilt opp, sier han.

Når i tillegg værgudene har vært på filmskaperens side føler han at han har fått mer enn han hadde håpet på.

Kjempegøy å spille kronprins Olav

100 statister fra Elverum og Trysil er med under innspillingen på Elverum stasjon.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Filmen har premiere 21. september 2016. Erik Poppe tror historien er så sterk at mange vil finne den både underholdende og gripende.

Så må man huske at det ikke er en dokumentarfilm, det er en spillefilm. Det er mye man kunne hatt med men det å lage film er å ta et lite utsnitt. Men det utsnittet står jeg inne for, sier Poppe.

Norsk dokumentarserie. April 1940: I et skogholt sør for Lillehammer kjemper Olav Rødsbakken og kameratene hans for livet. Med kun ti skudd hver og noen sykler tar de opp kampen mot det tyske krigsmaskineriet. Nordmennene har fått løfter om øyeblikkelig hjelp fra engelske styrker, men når hjelpen endelig kommer viser den seg å være noe helt annen enn ventet. (1:3)

Se også NRK-serien Alliert og alene som handler om kampen mot tyskerne i aprildagene.