Hopp til innhold

Drev skjult etterforskning mot tiltalte i sorenskriverbrannen

HAMAR (NRK): Politiet avlyttet tiltaltes telefon og hjem, og fulgte ham med tekniske spor. – Dette var et massivt og sjeldent støt mot tiltalte, sa forsvareren i retten torsdag.

Tiltalte 39-åringen

NEKTER: Det er satt av seks uker til rettssaken mot den tiltalte i sorenskriverbrannen. Han nekter for å ha noe med brannen å gjøre.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

Rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriveren i Hamar er godt inni sin tredje uke i Sør-Østerdal tingrett. Han er tiltalt for to tilfeller av mordbrann, drapsforsøk, trusler, vold og for å ha sprutet salmiakk på politiet. Han nekter straffskyld.

Sju mistenkte

Huset til sorenskriveren ble påtent sommere i 2013. Oslo politidistrikt overtok etterforskning oktober 2013.

Forsvarer Thomas Randby

FORSVARER: Advokat Thomas Randby fra advokatfirmaet Elden forsvarer 39-åringen.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

– Etterforskningen vi overtok fra Hedmark var grundig. Vi ønsket å finne ut hvem som hadde tent på hos sorenskriveren og hvorfor, sa Camilla Fein, som var leder for etterforskningen i Oslo.

Politiet i Oslo overtok etterforskningen av brannen og 25 straffesaker der tiltalte hadde status som siktet eller mistenkt. Fein sa det har blitt brukt veldig mye ressurser på saken både i Hedmark og Oslo.

– Vi var opptatt av at vi skulle etterforske objektivt og grundig. Vi var opptatt av at vi ikke skulle havne i en tunnel der vi ikke så på andre mistenkte enn den nå tiltalte.

Hun redegjorde for etterforskningen og forklarte blant annet at de på et tidspunkt hadde sju personer som hadde status som siktet eller mistenkt for sorenskriverbrannen. Disse personene ble sjekket ut av saken på et selvstendig grunnlag.

Skjult etterforskning

Det ble brukt skjult etterforskning mot tiltalte. Romavlytting, telefonavlytting og tekniske spor. Dette var forsvarer Thomas Randby interessert i å høre mer om, og spurte Fein flere ganger om hvem som hadde bestemt at dette skulle iverksettes.

Randby poengtere hvor sjelden det er å bruke romavlytting i en etterforskning.

– Dette er svært sjeldent. Hvem bestemte at dette massive støtte mot tiltale skulle iverksettes?, spurte forsvareren, som synes det var betenkelig at romavlyttingen ble satt i gang kort tid etter at politiet i Oslo tok over saken.

Etterforskningslederen kunne ikke huske dette, noe Randby fant merkelig siden hun var leder for etterforskning. Fein sa hun ikke hadde noe med den skjulte etterforskningen å gjøre.

Hun kan heller ikke uttale seg om hvordan etterforskningen foregikk siden det er taushetsbelagte opplysninger.

– Denne etterforskningen førte hverken til at mistanken mot tiltalte ble styrket eller svekket. Det vi fikk vite var at han hadde ujevn døgnrytme, kjørte gjerne ute på natta, han var lite sosial, hadde liten omgangskrets, sa Fein.

Flere saker fra Innlandet