Drapstiltalt: – Kona mi har betydd alt for meg

GJØVIK (NRK) Påtalemyndigheten mener 51-åringen skjøt og drepte kona fordi hun ville gå fra ham. Selv hevder mannen at det var et vådeskutt.

Terje Tørrisen og Line Merete Tangen Aanerød i en rettssal i Gjøvik tingrett.

SAKKYNDIGE: Psykiater Terje Tørrisen og psykologspesialist Line Merete Tangen Aanerød er oppnevnt som sakkyndige i straffesaken mot 51-åringen. Ifølge deres rapport har mannen en lav IQ-score som er ned mot på grensen til en diagnose som lettere psykisk utviklingshemmet.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Mandag forklarte den tiltalte seg i Gjøvik tingrett. Gråtkvalt fortalte mannen om det han hevder var et vådeskudd fra en jaktrifle som gikk av mens familien skulle samles til tacomiddag lørdag kveld.

– Kona mi har betydd alt for meg. Snilleste menneske på denne jord, sa mannen i retten og brast i gråt.

Kona, som satt i sofaen i stua, ble truffet i hjertet og begge lungene og døde raskt. Mannen ringte selv 113 og startet livreddene behandling.

Les: Politiet mener han skjøt kona med vilje

Ingen var vitne til selve hendelsen som skjedde om kvelden 9. januar i år i Gran på Hadeland. To av parets tre barn var hjemme da drapet skjedde, men begge befant seg i en annen bygning.

Tror ikke på forklaringen

Politiet omtalte først dødsfallet om et uhell, men allerede dagen etter ble ektemannen pågrepet og siktet for uaktsomt drap. Siktelsen ble senere skjerpet til forsettlig drap. Det var etter at politiet hadde fått opplysninger om at kvinnen ønsket seg ut av forholdet og skal ha fått en ny kjæreste.

– Det er basert på en helthetlig vurdering av mange momenter i saken. Vi ser handlingen i sammenheng med et samlivsbrudd, sier aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet.

I retten forklarte mannen at kona allerede året før hadde sagt at hun ønsket å flytte fra ham. Men dagen før drapet hadde hun også opplyst om at hun hadde en ny kjæreste.

Jo Christian Jordet og Harald Stabell i en rettssal i Gjøvik tingrett.

AKTOR OG FORSVARER: Aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet (til venstre) i samtale med forsvarer Harald Stabell under hovedforhandlingene i Gjøvik tingrett.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Lav IQ-score

To rettsoppnevnte sakkyndige har levert en rapport der de konkluderer med at den tiltalte har en lav IQ-score på 70-75. Dette er ned mot grensen for en diagnose som lettere psykisk utviklingshemmet, ifølge påtalemyndigheten.

Les: Drapssiktet livstruende skadet i fengselet

– Det er riktig at han er vurdert å ligge helt i grenseland for en diagnose om lettere psykisk utviklingshemming. Det har i utgangspunktet kun noe å si for straffeutmålingen, sier aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet.

Ifølge straffeloven vil en IQ på under 75 kunne gi nedsatt straff, mens grensen for å være strafferettslig tilregnelig går ved en IQ på 55.

Våpenkyndig

Den tiltalte beskrev seg selv som en aktiv storviltjeger og fortalte at han var våpenkyndig. Ifølge forklaring skulle han pusse på konas jaktrifle ute på kjøkkenet, og ladet da geværet med ett skudd. Litt senere hevdet han å ha glemt at geværet var ladet.

– Han erkjenner at han har vært uaktsom og at dette er et uaktsomt drap. Men ikke at han hadde planlagt det, eller at dette ble gjort med vilje. Han vil uansett bli domfelt for uaktsomt drap dersom retten kommer til at dette ikke er gjort med vilje, sier mannens forsvarer Harald Stabell.

FAMILIETRAGEDIE: – Politiet kan bekrefte at saken gjelder et ektepar i 40/50-årene. Dette er en tris

ÅSTEDSUNDERSØKELSER: En polititjenestemann gjør undersøkelser utendørs ved åstedet for drapet i Gran på Hadeland 9. januar i år.

Foto: Eivind Marcelino