Drapstiltalt hevder kona hadde kniv med seg

Mannen som er tiltalt for å ha drept sin kone med kniv i Hamar i fjor hevder det var hun som hadde med seg kniv og at hun forsøkte å angripe ham. Det sa han under sin forklaring i tingretten mandag.

Arne I. Dymbe, Ann Turid Bugge

TINGRETTEN: Førstestatsadvokat og aktor Arne I. Dymbe i samtale med forsvarer Ann Turid Bugge før rettssaken startet mandag. Det er satt av fem dager til rettssaken i Hedmarken tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Afghaneren erkjente straffskyld da rettssaken da mot ham startet i Hedmarken tingrett mandag. Kona ble funnet død bak i nærheten av kjøpesenteret Maxi. Mannen ble pågrepet, og erkjente drapet noen dager etterpå. Begge var asylsøkere og bodde på Ormseter asylmottak utenfor Hamar.

Han forklarte i retten mandag at han hadde kranglet med kona en måneds tid før drapet, fordi hun slo barna. Da han konfronterte henne med dette, skal hun ha angrepet ham med en kniv og slått han med knivskaftet.

– Hadde kniv

Dagen drapet skjedde ville kona at han skulle være med til Hamar sentrum for å handle, noe han syntes var merkelig siden hun som regel dro for å handle med andre. De møttes og hun ville gå til en bruktbutikk, forklarte den tiltalte.

Inger Johanne Reiestad Hansen, Arne I. Dymbe

KART: Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen og aktor Arne I. Dymbe studerer et kart over Hamar som er hengt opp i rettssalen i forbindelse med rettssaken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Hun gikk bak meg. Da jeg snudde seg for å spørre om hvor vi skulle gå etterpå, så jeg at hun hadde en kniv. Jeg ble skremt, hevdet den tiltalte i retten.

Han skal ha sagt "Skal du stikke meg med kniven?". Det oppsto et lite basketak. Hun mistet kniven og løp.

– Jeg tok opp kniven, og mistet kontroll over meg selv. Jeg vet ikke om jeg slo eller stakk henne. Hun skrek og prøvde å løpe. Jeg løp etter og stakk henne bakfra, forklarte mannen i retten.

Han forklarte seg rolig i retten. Han hadde mye på hjertet og ble stadig vekk minnet på om at han bare skulle svare på spørsmålet.

– Under hardt press

Han sa det hele var som et mareritt, og at han hadde vanskelig for å tro det som hadde skjedd.

Aktor Arne I. Dymbe lurte på hvorfor han mistet besinnelse denne gangen, siden han i retten forklarte at hun tidligere hadde slått ham med kniv flere ganger.

Kvinne drept i Hamar

DREPT: En kvinne ble funnet drept ved gamle Jorkjend-bygget i Hamar i fjor. Mannen er tiltalt for drapet.

Foto: NRK

– Jeg var under hardt press. Jeg hadde mange problemer med blant annet barnevernet, UDI og NAV. Jeg ba henne ikke krangle med meg. Jeg kan tåle mye, men ikke gå over grensen med meg.

Aktor Dymbe sier til NRK at han mener at ikke alt den tiltalte forklarte om hva som skjedde på drapsstedet stemmer.

– Det vil underbygges av det som kommer fram senere i retten, Det går på bevis, men jeg vil ikke si noe mer konkret om det foreløpig. Da det gjelder hans forklaring på at det var hun som hadde med seg kniven så er det andre holdepunkter for at det ikke nødvendigvis er sånn.

Parets yngste barn på 2 og et halv år var med da moren ble drept. Tiltalte forklarte at barnet ikke viste noen tegn til at hun fikk med seg hva som skjedde, og at hun var søvnig og nesten sov.

– Traumer

Barnas bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen sier til NRK at undersøkelser som er gjort av barnet viser at hun har fått med seg at noe skjedde, og at hun har hatt traumer som kan knyttes til drapshandlingen.

– Det er mulig vi skal føre bevis for dette under rettssaken. Det finnes klare bevis for at hun har fått med seg det som skjedde. Det er kjent at små barn også får med seg traumatiske hendelser blant annet via lukt og lyder, sier Reiestad Hansen.

En rekonstruksjon av drapet som ble lagt fram i retten mandag viste at det var cirka sju meter fra barnevognen der jenta satt og moren som lå på bakken.

Reiestad Hansen varslet at hun kommer til å be om oppreisning for begge de to barna. Det yngste barnet som var med da moren ble drept bør få 400 000 kroner i oppreisning. Det andre barnet bør få 300 000 kroner, mener bistandsadvokaten.

Hun representerer også avdødes mor og vil be om en oppreising på 200 000 kroner til henne.

Ringte kona etter drapet

Etter drapet dro den tiltalte tilbake til asylmottaket. Her var det flere som lurte på hvor kona hans var. Han forklarte at hun kanskje var i Hamar sentrum. Sjøl ringte han mobiltelefonen hennes flere ganger, og aktor Dymbe ville vite hvorfor det.

– Jeg trodde at hun bare var skadet. Det hadde ikke gått opp for meg at hun var død, svarte den tiltalte.

– En annen forklaring som er nærliggende er at du vil fremstå som bekymret og uskyldig, mente aktor.

– Jeg trodde jeg hadde stukket henne kun to ganger og at hun var på sykehuset.

Kona var gravid da hun ble drept, men tiltalte hevder han ikke visste det, sjøl om et vitne i retten sa noe annet. En venn av fornærmede forklart at fornærmede hadde fortalt til den tiltalte at hun var gravid. Noe den tiltalte ikke likte, og mente hun måtte ta abort.