Drapstiltalt Gran: Fortalte barna at det var et uhell

GJØVIK (NRK): Den tiltalte 51-åringen fortalte barna sine på drapskvelden at han hadde drept moren ved et uhell. I dag ble avhørene av de mindreårige barna avspilt i tingretten.

Sperrebånd på gård

ÅSTEDET: Politiet sperret av et større område rundt huset på Gran der kvinnen ble funnet død 9. januar i år.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Skytedødsfallet skjedde kvelden lørdag 9. januar i år i en privatbolig på Gran på Hadeland.

Politiet omtalte først saken som en familietragedie siden mannen forklarte at han hadde skutt kona si med et vådeskudd. Ektemannen ble siktet for uaktsomt drap. Men etter kort tid utvidet man siktelsen til å gjelde forsettlig drap.

Det var etter at politiet hadde fått opplysninger om at kvinnen ønsket seg ut av forholdet og skulle ha fått en ny kjæreste.

Denne uka blir saken behandlet i Gjøvik tingrett.

– Det var et uhell

Bistandsadvokat drapssak Gran

FOR BARNA: Bistandsadvokat til barna til den siktede 51-åringen, Bendik Støen Thoresen,

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Den tiltalte mannen og den fornærmede kvinnen har tre barn. Alle tre var under 16 år da drapet skjedde. To av barna var hjemme under hendelsen den skjebnesvangre lørdagen.

I retten i dag ble avhørene som ble gjort med barna i etterkant av hendelsen avspilt.

Og begge barna forklarte at det ikke var noe unormalt som skjedde i forkant av drapet. Begge to forklarer at familien med både mor, far og de to barna snakket og koste seg hjemme.

Utpå ettermidagen gikk de to barna i en annen bygning på eiendommen og spilte dataspill. De to var ikke til stede da moren ble skutt, men hadde sin klare oppfatning av hendelsene.

– Det var et uhell. Det vet jeg at det var. Han ville aldri gjort noe slikt med vilje, sa det ene barnet i avhøret som ble avspilt i retten i dag.

Bistandsadvokat for barna er Bendik Støen Thoresen. Han mener barnas forklaring vil være en viktig del av saken.

– Bevisverdien i det barna sier går på den totale familiesituasjonen, som det har vært et fokus på etter hendelsen, sier Thoresen.

Styrker tiltaltes versjon

Forsvarerer til den tiltalte 51-åringen er Harald Stabell. Han mener mye av det barna har forklart stemmer overens med det hans klient har fortalt.

– Forklaringene styrker at han har pusset på et våpen i forkant av det som skjedde, og forklaringene til barna stemmer overens med det tiltalte har forklart, sier Stabell.

Barna forklarte også i avhørene at det ikke var noe spesielt som skilte denne dagen fra andre dager hjemme.

– De forklarer at det var en helt rolig dag. Du får ikke noe inntrykk av konflikt hverken mellom barn og voksne, eller mellom de to voksne, sier Stabell.

I retten i dag har, i tillegg til barnas avhør som ble avspilt, politipatruljen som først kom til stedet forklart seg. Det samme har barnevernet og ambulansepersonell i Gran gjort. De kom til stedet i etterkant av hendelsen.

Jo Christian Jordet og Harald Stabell i en rettssal i Gjøvik tingrett.

ADVOKATENE: Aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet (til venstre) i samtale med forsvarer Harald Stabell under hovedforhandlingene i Gjøvik tingrett.

Foto: Alexander Nordby / NRK