Drapssiktet Søndre Land: Leide torpedoer som truet ung kvinne på livet

Mannen i 30-årene, som er en av de tre som er siktet for å ha drept Nils Olav Bakken fra Dokka, er tidligere dømt for grove trusler. I fengslingsmøtet i formiddag erkjente han ikke straffskyld for forsettlig drap.

Forsvarer Per Espen Eid

FORSVARER: Per Espen Eid (t.v.) er utnevnt til å forsvare mannen i 30-årene som er en av de tre siktede for drapet på Nils Olav Bakken i september. Her i samtale med politiadvokat Kristian Johansen før fengslingsmøtene startet i dag.

Foto: Erlend Moe / NRK

I dag er det fortløpende fengslingsmøter i Gjøvik tingrett for mannen i 30-årene, kvinnen i 40-årene og hennes sønn i 20-årene som alle ble pågrepet på tirsdag.

Politiet ber om fire ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud for alle tre, hvorav to av ukene i full isolasjon og med medieforbud.

Først ut i tingretten var mannen i 30-årene. Han begjærte seg løslatt, men retten har ikke ennå kommet med noen kjennelse.

NRK har gått nærmere etter den kriminelle historien til den siktede. Dommer fra 2001 til 2015, som vi har hentet ut, viser at mannen er tidligere straffet for en rekke alvorlige forhold.

Sendte torpedoer til kvinne

Nils Olav Bakken

DEN DREPTE: Nils Olav Bakken ble funnet drept og sterkt forbrent ved en skogsvei på Veståsen i Søndre Land lørdag 3. september.

Foto: Privat / Politiet

Tyveri, trusler, forsikringssvindel, heleri, kjøring uten gyldig førerkort, alkoholsalg, ikke stoppet i politikontroll med mer. Listen over dommer er lang for 35-åringen.

Og en av dommene skiller seg ut.

Tilbake i 2003 ble han dømt til ubetinget fengsel i seks måneder blant annet for å ha medvirket til å ha truet ei kvinne på livet ved å sende to torpedoer til henne midt på natten.

De to torpedoene skal, i tillegg til å ha fremsatt verbale drapstrusler, også ha hengt opp ei død katte på døra til kvinnen, på ordre fra den siktede mannen. Sammen med katten var det hengt opp en lapp der det sto at hvis hun ikke endret oppførsel ville hun bli seende ut som den døde katta.

Retten skriver i dommen at truslene ble «fremsatt under særdeles skjerpende omstendigheter da truslene ble fremsatt overfor en aleneboende ung kvinne nattetid».

De to andre siktede skal ikke være tidligere straffet.

Erkjenner ikke straffskyld

Fengslingsmøtet for mannen i 30-årene gikk for lukkede dører i formiddag. Det bestemte Gjøvik tingrett etter ønske fra politiet. Grunnen til at politiet ønsket lukket rett var av hensyn til etterforskningen.

Og det var svært lite informasjon å få ut om det som hadde kommet frem i fengslingsmøtet da partene kom ut av rettssalen i ettermiddag.

– Vi har ingen kommentar til det som har kommet fram med unntak av at min klient har begjært seg løslatt. Han erkjenner ikke straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen fra politiet, sier mannens advokat, Per Espen Eid.

Kristian Johansen i Gjøvik tingrett

POLITIET: Politiadvokat Kristian Johansen fortalte Gjøvik tingrett i dag hvorfor politiet mener de tre siktede bør fengsles i fire uker for forsettlig drap.

Foto: Erlend Moe / NRK