Skjøt mot politiet – nå starter rettssaken

Tirsdag starter rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe en politimann ved en bensinstasjon på Hadeland. Aktor vil be om 12 års forvaring for 32-åringen.

Skuddveksling Roa

SKUDDVEKSLING: Det var på denne bensinstasjonen på Roa på Hadeland skuddvekslingen mellom politiet og den tiltalte 32-åringen skjedde.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Det var natt til 26. juni i fjor den tiltalte 32-åringen fra Buskerud og en annen mann i 30-åra ble stoppet på en bensinstasjon på Roa i Oppland av politiet på grunn av mistanke om biltyveri.

Den tiltalte avfyrte ifølge tiltalen et skudd mot en polititjenestemann som gikk mot ham. Skuddet traff ikke. Deretter rettet han pistolen mot og siktet på en annen polititjenestemann.

Politiet skjøt tilbake og mannen fikk lettere skader i mage/hofteregionen.

NABOEN: Jorunn Edvardsen er nærmeste nabo til bensinstasjonen på Roa. Hun våknet av rop og skyting

Saken skulle egentlig for retten i januar, men ble utsatt. Det er satt av fire dager til saken i Gjøvik tingrett neste uke, med oppstart tirsdag.

Kan få streng forvaringsdom

Ifølge tiltalen mente mannen å drepe da han siktet og skjøt på politiet. Statsadvokaten varsler at det vil bli bedt om forvaring i tolv år.

Thorbjørn Klundseter

ALVORLIG: – Det er en svært alvorlig hendelse, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det er en svært alvorlig hendelse. Når noen avfyrer skudd mot politiet som er vår ordensmakt så må det reageres strengt på det, har statsadvokat Thorbjørn Klundseter tidligere sagt til NRK.

Den tiltalte erkjenner ikke straffskyld for drapsforsøk.

– Han mener han ikke hadde til hensikt å drepe de polititjenestemennene som kom. Men han erkjenner de øvrige postene i tiltalen, har forsvarer Stian Mæland tidligere sagt til NRK.

Mannen er også tiltalt for trusler som framkalte alvorlig frykt, ulovlig våpenbesittelse, tyveri av en pistol, biltyveri og kjøring i ruspåvirket tilstand.

– Glad politiet var bevæpnet

Hendelsen natt til 26. juni var den første skuddvekslingen i Norge etter at ordningen med midlertidig, generell bevæpning av politiet ble innført.

Johan Martin Welhaven

POLITIMESTER: Johan Martin Welhaven var politimester da hendelsen skjedde.

Foto: Frode Meskau / NRK

Daværende politimester i daværende Vestoppland politidistrikt, Johan Martin Welhaven, sa etter hendelsen at det var heldig at patruljen var bevæpnet.

– Det førte til at polititjenestemennene var i stand til å skyte tilbake umiddelbart uten å måtte hente våpen i bilen. Slik det kan se ut nå var det en heldig løsning at de var bevæpnet, sa Welhaven.