Hopp til innhold

Dramatikk ved Mjøsa i 1962: Fikk granat tvers gjennom låven

Her får du den dramatiske historien om prøvesprengning av granater mot Staur gård i Stange – 17 år etter at krigen var slutt.

Faksimile av det som hendte ved Staur gård.

PRESSEOPPSLAG: Hendelsen vakte stort oppstyr, og det ble store oppslag i avisene om det som hadde skjedd. Her er en faksimile fra et avisoppslag.

Snart skal Hedmark og Oppland slå seg sammen til ett fylke. Men for bare et halvt århundre siden skjøt de på hverandre med granater! Den dramatiske hendelsen skjedde riktignok ved et uhell.

Trond Simen Aasmundstad, daglig leder for dagens testsenter i Nammo, er fremdeles fasinert av den utrolige historien.

– Det er svære granater dette her. Det var ikke sprengstoff i dem, men du hører veldig godt når de kommer, forteller Aasmundstad.

– Det hasta veldig!

En oktoberdag i 1962 var gardsbestyreren på Staur i Stange ute på jordet og pløyde. Plutselig smalt det rundt ham på alle kanter. Årsaken lå på andre siden av Mjøsa.

Ved Fjellhaug på Østre Toten har Raufoss Ammunisjonsfabrikker prøveskutt ammunisjon gjennom storparten av forrige århundre. Så også denne oktoberdagen i 1962. Fabrikken hadde fått inn en bestilling på granater fra den danske marine.

– Det hasta veldig og granatene måtte prøveskytes med en gang, sier Aasmundstad.

Trodde 3. verdenskrig var i gang

Men denne dagen var det tåke over Mjøsa. Skytelederen tok likevel sjansen på å teste.

– Nedslaget skulle være midtfjords, mellom Stangelandet og Helgøya. Han siktet seg inn, men så kom tåka. Skytelederen så derfor ikke nedslagene, forteller Aasmundstad.

Dermed så ingen at kanonen forflyttet seg. Og i løpet av skuddserien fikk dette dramatiske konsekvenser.

– Han skulle skyte 60 skudd. De siste 32 traff Staur gård.

Trond Simen Aasmundstad

UTE AV KURS: Trond Simen Aasmundstad, daglig leder for dagens testsenter i Nammo, viser hvor granatene traff.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Det sies at enkelte trodde 3. verdenskrig var i gang denne oktoberdagen. Og ufarlig var det uansett ikke.

– Siste granaten gikk tvers igjennom låven og korntørka på gården. Da kom politiet og stoppa det hele, forteller Aasmundstad.

Men etterspillet var rimelig begrenset. Kun skytelederen fikk en straff, i form av en bot på 1000 kroner. I tillegg ble fabrikken pålagt nye sikkerhetsrutiner.

– Trenger ikke sikte på oss lenger

Da alt hadde roet seg fikk Staur gard en gave fra Forsvaret og Raufoss Ammunisjonsfabrikker, som en slags oppreisning for det som hadde skjedd. Gaven var en kanon, av typen Skoda, laget mot slutten av 1. verdenskrig. Og beskjeden som fulgte med var at om det skjedde igjen, fikk de skyte tilbake!

Men kanonen har stått ute i vær og vind og blitt medtatt og langt fra egnet til forsvare Stangelandet mot ublide krefter i vest. Helt til nå. Nammo har kjent på ansvaret for forsvarsevnen i Hedmark, og nå har kanonen blitt som ny.

Fredag ble den nyrestaurerte våpenet overlevert til Staur og forsvaret av Hedmarken. Men nå når Hedmark og Oppland snart blir en militærmakt, er det da egentlig bruk for denne kanonen?

– Vi kunne jo foreslå for sjefen på Staur at han retter kanonen sørover eller lenger østover. Jeg synes ikke han trenger å sikte på oss lenger, sier Trond Simen Aasmundstad, daglig leder for dagens testsenter i Nammo.

Flere saker fra Innlandet