Hopp til innhold

Dovrebanen ødelagt i lang tid

Dovrebanen har fått omfattende skader etter tog-avsporingen på Dombås sent fredag kveld. Lørdag klokka 16 vet ennå ikke Jernbaneverket årsaken til avsporingen.

Godstog av skinnene Dombås
Foto: Lars Erik Skrefsrud

Det er for å si det folkelig mildt sagt litt bustete på Dovrebanen nå

Harry Korslund, Jernbaneverket

Flere mil med jernbanespor mellom kan være ødelagt etter at godstoget sporet av på Dombås. Kreftene fra avsporingen var så voldsom at skinnene ble vrengt av banelegemet.

Togavsporing Dombås
Foto: Lars Erik Skrefrsud

I tillegg er flere jernbaneoverganger og en sporveksler på Dombås bekreftet ødelagt, forteller pressevakt i Jernbaneverket, Harry Korslund.

Ødeleggelsene er så store at Dovrebanen er ødelagt i lang tid framover. Jernbaneverket vet ennå ikke hvordan togtrafikken vil bli avviklet , men det kan bli snakk om å sette opp buss for tog mellom Otta og Hjerkinn. Et annet alternativ er å sette på ekstra tog på Rørosbanen gjennom Østerdalen.

Lokomotivet sporet av og stilte seg på tvers, slik at det sperrer alle fire sporene på Dovre stasjon. Fire vogner på det 400 meter lange toget er gått av sporet.

Det falt mye snø og var mye vind som stedvis pakket snøen i store skavler i området i går og natt, men om dette forårsaket den ødeleggende avsporingen vet ennå ikke Jernbaneverket.

– Havarikommisjonen og vårt eget interne granskingsorgan er på plass og skal begynne befaringen. Vi får krysse fingrene og håpe det ikke er så galt som det i verste fall er, sier Korslund.

Togavsporing Dombås
Foto: Lars Erik Skrefrsud

NSB jobber med å finne alternativ transport for passasjerer på nordgående morgentog lørdag, mens sørgående passasjerer blir fraktet med buss.

– Det er en krevende situasjon og utfordrende å skaffe alternativ transport. Vi har klart å skaffe alternativ transport til de første togene og jobber med å få på plass transport for togene resten av dagen, sier kommunikasjonsrådgiver Mai-Bente Paulsen i NSB.

Tog av skinnene
Foto: Lars Erik Skrefsrud

Flere saker fra Innlandet