Hopp til innhold

Fire personer dømt til fengsel i flere år for menneskehandel

To menn og to kvinner er dømt til fengsel imellom sju år og to år for å ha utnyttet kvinner til prostitusjon.

Iris Storås, Ove Herman Frang

TINGRETTEN: Aktor Iris Storås la ned påstand om fengsel i flere år for de tiltalte. Forsvarer Ove Herman Frang mente hans klient måtte frikjennes. Nå er alle de fire tiltalte dømt.

Foto: Linda Vespestad / NRK

De er også dømt til å betale til sammen over fire millioner kroner i erstatning, ifølge dommen fra Glåmdal tingrett.

Overrasket over erstatningsnivået

Av dette er tre millioner kroner erstatning for inntekter som ble fratatt en av de fornærmede.

– Det er slettes ikke vanlig. Det vitner om en alvorlig sak der vedkommende har vært underlagt bakmenns styring over lang tid. Da er det gledelig at tingretten har bestemt at disse pengene skal betales tilbake til hun som har tjent dem, sier bistandsadvokat Jørn Mejdell Jakobsen.

Carl Konow Rieber-Mohn

ANKER: Advokat Carl Konow Rieber-Mohns klient ble dømt til fengsel i sju år. – Dommen blir anket, sier Rieber-Mohn.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Advokat Carl Konow Rieber-Mohn er svært overrasket over den høye erstatningen.

– Det sender et signal om at retten kan brukes som et inkassobyrå for innkreving av prostitusjonsinntekter. Det virker underlig.

Anker

Prostitusjonen foregikk på gata i Oslo, men to av de tiltalte og de fornærmede bodde sør i Hedmark.

– Vi anker dommen. Jeg mener retten har misforstått min klients rolle. Hun er også et offer, sier forsvarer for kvinnen i 30-årene, Rieber-Mohn.

Jørn Mejdell Jakobsen

ERSTATNING: Bistandsadvokat Jørn Mejdell Jakobsen er glad tingretten har bestemt at kvinnene skal få tilbake pengene de tjente.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Også forsvarer til mannen i 50-årene, Catarina Gjesti, sier de anker og synes dommen er streng.

Forsvarer Tom-Daniel Karlstad ønsker å diskutere dommen med sin klient før han uttaler seg, mens det ikke har lyktes NRK å få kontakt med forsvarer Ove Herman Frang.

Aktor og statsadvokat Iris Storås er fornøyd med dommen.

– Alle er domfelt for grov organisert menneskehandel i samsvar med tiltalen, i all hovedsak. De er domfelt for å ha utnyttet disse jentene, som retten mener var sårbare, og at de er utnyttet til prostitusjon. Det er bra.

Nektet

De var tiltalt for å ha tvunget fire prostituerte til å gi fra seg store deler av de det tjente. Ifølge en av de fornærmede kunne hun tjene 6000–7000 kroner på en natt, men fikk kun beholde 200 kroner.

Alle de fire nektet straffskyld da rettssaken gikk i Glåmdal tingrett.

Tom-Daniel Karlstad

TO ÅR FENGSEL: Advokat Tom-Daniel Karlstad sin klient ble dømt til to års fengsel. Retten mener hans klient har hatt en mindre rolle enn de andre i saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Nå er de dømt for grov menneskehandel:

  • Kvinne i 30-årene er dømt til fengsel i sju år. Retten mener hun hadde en sentral rolle i utnyttelse av de fornærmede og fikk direkte utbytte av pengene som kom inn. Hun har blant annet rekruttert to av dem, fått dem til Norge og satt dem i gang med arbeidet på prostitusjonsstrøket.
  • Kvinne i 40-årene er dømt til fengsel i seks år og seks måneder. Retten mener hun hadde en sentral rolle i utnyttelse av tre kvinner. Innlosjerte dem, kontrollerte dem og samlet inn pengene deres.
  • Mann i 50-årene er dømt til fengsel i fem år og seks måneder. Retten mener han innlosjerte tre av kvinnene, samlet inn penger de tjente og kjørte dem til og fra prostitusjonsstrøket.
  • Mann i 40-årene er dømt til fengsel i to år. Har hatt en mindre rolle i saken, men bidro blant annet til kontrollregimet overfor en av kvinnene.

De får alle fratrekk for den tiden de har sittet varetektsfengslet.

– Misbrukt sårbar situasjon

Retten mener de dømte har misbrukt de fornærmedes sårbare situasjon til å utnytte dem til prostitusjon. Alle de involverte er fra Bulgaria, og de fornærmede var kvinner fra fattige kår som følte de ikke hadde noen annen måte å livnære seg på enn å bli prostituert.

De ble lokket til Norge med lovnad om en bedre økonomisk tilværelse. De ble lovet å få beholde halvparten av det de tjente, men fikk kun beholde små beløp, ifølge dommen.

Retten tror også på de fornærmede som fortalte at de ble utsatt for vold og trusler fra de dømte.

Flere saker fra Innlandet