Dømt til fengsel for drapsforsøk

En elverumsmann er dømt til fem år og tre måneders fengsel for drapsforsøk etter at han skjøt en mann med hagle i Elverum for to år siden. Seks måneder av straffen gjøres betinget.

Tinghuset i Elverum

Saken mot elverumsmannen i 40-årene gikk i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad

Det var natt til 17. mai i 2012 at politiet fikk melding om en skyteepisode på Grindalsmoen i Elverum ved riksvei 25.

En mann hadde skutt en annen mann med to hagleskudd. Fornærmede ble truffet i en hånd og i den ene leggen.

– Kunne fått tragisk utfall

Mannen som skjøt ble raskt pågrepet. Han er nå dømt til fem år og tre måneders fengsel i Sør-Østerdal tingrett. Seks måneder av straffen gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Han nekter for at han skjøt for å drepe, men skjøt for å skremme. Ifølge mannens forsvarer Jostein Løken hadde de to mennene en personlig uoverensstemmelse, og dette skal være bakgrunnen for at den tiltalte ønsket å skremme fornærmede.

Forsvareren la ned påstand om tiltalte ble frifunnet for drapsforsøk. Tingretten har fulgt aktors påstand.

Retten mener det bare var tilfeldigheter som gjorde at skyteepisoden ikke fikk langt mer tragisk utfall.

«Det legges til grunn at fornærmedes snarttenkthet, at han sprang i sikksakk med bøyd hode, var et avgjørende bidrag til at tiltalte ikke fikk inn en fulltreffer.», står det i dommen.

Retten mener at elverumsingen forsettlig har forsøkt å drepe fornærmede ved å skyte ham med hagle.

– Psykisk påkjenning

Sjøl om retten legger til grunn at han ikke ble påført livstruende skader, så mener de at skuddskaden ikke er bagatellmessig. Det kan ikke utelukkes at han får livsvarige plager, på grunn av en kule som sitter dypt i leggen og ikke kan fjernes.

Retten mener også at hendelsen var en psykisk påkjenning for mannen som trodde hans siste time var kommet.

«Da han løp fra stedet og samtidig ble beskutt viste han ikke om tiltalte hadde mer ammunisjon og om han ville komme etter han og fortsette beskytningen.», står det i dommen fra Sør-Østerdal tingrett.

Elverumsingen er dømt en rekke ganger tidligere, blant annet for vold og promillekjøring. Noe retten mener er straffeskjerpende.

Retten mener at deler av straffen bør gjøres betinget, siden det tok to år før saken havnet i retten. Derfor gjøres seks måneder av straffen betinget.

Han er også dømt til å betale fornærmede 100 000 kroner i oppreisning.

Flere saker fra Innlandet