Dømt for salg av «Barbie-dop»

To menn fra Vest-Oppland er dømt for innførsel og salg av det såkalte «Barbie-dopet». Den ene innrømmer å ha solgt for over 1 million kroner.

Barbiedop

Barbie-dopet har vært spesielt populært blant jenter og er kjent blant annet for å gi brunfarge.

Foto: Frode Hansen / NTB/Scanpix

Saken ble rullet opp i 2012, etter en ransaking hos hovedtiltalte. Der ble det funnet både dopingmidler, Melanotan (Barbie-dop) og nesten 100.000 kroner i kontanter.

I 2013 ble det gjort en ny ransaking hos begge de tiltalte, etter at Tollvesenet mistenkte dem for ulovlig innførsel.

Tilsto og ga politiet bevisene

Nå er de to mennene dømt for innførsel og salg av Barbie-dopet Melanotan og andre dopingmidler.

  • Hovedtiltalte, en mann (30) fra Raufoss, er dømt til samfunnsstraff i 68 timer, subsidiært fengsel i 75 dager. Han får inndratt 400.000 kroner. Dømt for salg og oppbevaring av dopingmidler, innførsel og salg av Melanotan og uaktsom oppbevaring av narkotika.
  • Tiltalte 2, en mann (30) fra Gjøvik, er dømt til samfunnsstraff i 30 timer, subsidiært fengsel i 33 dager. Han får inndratt 10.000 kroner. Dømt for medvirkning til innførsel og salg av Melanotan.

Begge erkjente de faktiske forholdene. Hovedtiltalte har fått vesentlig strafferabatt fordi han tilsto og har bidratt til oppklaring av saken ved å fortelle hva han har solgt og hvor mye han har tjent på det. Retten legger hans forklaring til grunn.

Ville ha finere kropp

Det var i perioden 2010 til 2012, at hovedtiltalte omsatte dopingmidler for minst 200.000 kroner, og sammen med den andre tiltalte omsatte «Barbie-dop» for minst 850.000 kroner.

Gjøvik Tinghus

De to mennene fra Gjøvik og Raufoss ble dømt for salg og medvirkning til salg av dopingmidler i Gjøvik tingrett

Foto: Jorun Vang / NRK

Hovedtiltalte forklarte at han begynte å bruke steroider da han var rundt 20 år fordi han var kroppsfiksert og ville ha større utbytte av treningen. Fra 2010 begynte han å selge dopingmidler til bekjente.

Han begynte selv å bruke Melanotan i 2008. Stoffet kjøpte han på en norsk nettside. Så begynte han å videreselge også dette stoffet og innførte det fra Kina.

Tiltalte nummer to ordnet med betaling og postboks til å motta pakkene i.

Vesentlig strafferabatt

I utgangspunktet skulle begge blitt dømt til ubetinget fengsel. Det er snakk om innførsel og salg av betydelige mengder dopingmidler. Men fordi begge har tilstått, og det har tatt så lang tid å få saken opp for retten, mener Gjøvik tingrett at det er riktig med samfunnstraff i stedet for fengsel.

Tilståelsen og forklaringen til hovedtiltalte er grunnlaget for at de to ble domfelt, og det tilsier en strafferabatt på mellom 30 og 50 prosent.