Hopp til innhold

Ville drepe politimann

En 32-åring er dømt til sju års fengsel for drapsforsøk mot en polititjenestemann på en bensinstasjon på Roa i Oppland.

Skyting Roa

SKJØT MOT POLITIMANN: Skuddepisoden skjedde på en Shell-stasjon på Roa på Hadeland i juni fjor. En 32-åring er nå dømt for drapsforsøk mot en polititjenestemann.

Foto: Frank Hansen/Følgebilservice / NTB scanpix

Skuddet som mannen fra Buskerud avfyrte på bensinstasjonen på Roa 26. juni i fjor, var ment å drepe polititjenestemannen, fastslår Gjøvik tingrett.

Tingretten frikjente mannen for drapsforsøk på en annen polititjenestemann som var på stedet.

Den tiltalte erkjente ikke straffskyld under tingrettsbehandlingen.

Dramatisk skuddveksling

Skyting på bensinstasjon på Roa

ÅSTEDSUNDERSØKELSE: Tekniske undersøkelser på Shell-stasjonen på Roa etter skyteepisoden i juni fjor.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Det var natt til 26. juni i fjor den dramatiske skuddvekslingen skjedde.

En politipatrulje kom til stedet på leting etter en stjålet Audi personbil med to mistenkte personer. Ved den lokale Shell bensinstasjonen fant de dem og parkerte tjenestebilen sin front mot front med kjøretøyet.

Ifølge dommen var polititjenestemannen i ferd med å søke dekning ved egen tjenestebil, da tiltalte løsnet et skudd. Skuddet traff verken bygninger, gjenstander eller personer på bensinstasjonen.

Polititjenestemannen skjøt deretter mot tiltalte og traff ham i hofteregionen. Skaden var ikke alvorlig og han ble utskrevet fra sykehus samme dag.

Frikjent for det andre drapsforsøket

32-åringen var også tiltalt for like etter å ha forsøkt å avfyre et skudd mot den andre polititjenestemannen. Dette har Gjøvik tingrett frikjent ham for. Retten mener det er tvil om tiltalte mente å rette våpenet mot polititjenestemannen.

Forsvarer Stian Bergersen Mæland i retten.

FORSVARER: Stian Mæland skal ha en samtale med sin klient i ettermiddag, hvor de skal vurdere en eventuell anke.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Han er fornøyd med å bli frifunnet for et drapsforsøk, skuffet over å ikke bli hørt i forhold til drapsforsøk på den andre politimannen. Han mener han ikke hadde forsett om å drepe politifolkene, sier forsvarer Stian Mæland.

Påtalemyndigheten la ned påstand om forvaring, men retten mener tidsbestemt straff er tilstrekkelig. Retten peker på at 32-åringen har sagt tydelig at han vil i behandling for sitt rusproblem og at han under varetektsoppholdet har vist tegn på at han vil endre måten han lever på.

Dommen på sju års fengsel omfatter også trusler, våpentyveri, biltyveri og narkotikaforbrytelser.

Forsvarer Stian Mæland sier de ikke har tatt stilling til om de skal anke dommen. Statsadvokat Thorbjørn Klundseter har ikke fått lest dommen og kan ikke kommentere den.

– Glad politiet var bevæpnet

Johan Martin Welhaven

POLITIMESTER: Johan Martin Welhaven var politimester da hendelsen skjedde.

Foto: NRK

Hendelsen natt til 26. juni var den første skuddvekslingen i Norge etter at ordningen med midlertidig, generell bevæpning av politiet ble innført.

Daværende politimester i daværende Vestoppland politidistrikt, Johan Martin Welhaven, sa etter hendelsen at det var heldig at patruljen var bevæpnet.

– Det førte til at polititjenestemennene var i stand til å skyte tilbake umiddelbart uten å måtte hente våpen i bilen. Slik det kan se ut nå var det en heldig løsning at de var bevæpnet, sa Welhaven.

Flere saker fra Innlandet