Hopp til innhold

17-åring dømt til forvaring i 13 år for knivdrap

Nord-Gudbrandsdal tingrett mener det er tvingende nødvendig å verne samfunnet mot den 17-årige drapsmannen. De beskriver hans fascinasjon for vold som altoppslukende.

Politiet på åstedet på Vinstra

DREPT: En 16 år gammel jente mistet livet da hun ble knivstukket like ved hjemmet sitt på Vinstra 31. oktober 2018. En jevnaldrende gutt ble pågrepet på åstedet kort tid etter drapet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Tenåringsgutten er dømt til forvaring med en minstetid på 8 år for drapet på 16 år gamle Laura Iris Haugen.

I tillegg til forvaring i 13 år, dømmes 17-åringen til å betale oppreisning til jentas mor og far på 275.000 kroner til hver. Mannen som grep inn og forsøkte å hjelpe jenta, får erstatning på 125.000 kroner.

17-åringen frikjennes for krav om oppreisning til jentas søsken.

I en e-post til NRK skriver statsadvokat Jo Christian Jordet at påtalemyndigheten er tilfreds med at retten har fulgt deres syn på tilregnelighets- og reaksjonsspørsmålet. Det er riksadvokaten som vil ta stilling til om dommen godtas.

17-åringens forsvarer, Nora Hallén, sier i en e-post at hennes klient ble gjort kjent med dommen i går, torsdag.

Hun sier at dommens resultat er et annet enn det hennes side prosederte på, og det vil nå vurderes en anke.

Hun kommenterer også at hun finner dommen ensidig og at hun mener retten utelater vurderinger av flere sentrale forhold fra bevisførselen, og at hun videre er uenig i premissene som leder til resultatet.

Begravelse på Vinstra

MANGE TOK FARVEL: En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen som ble drept av en jevnaldrende gutt. Også et tilstøtende bygg ble brukt for å huse alle som ville delta i begravelsen 14. november 2018.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Forvaring

I dommen beskrives 17-åringens drapshandlinger, adferdsmønster og sosiale og personlige funksjonsevne som helt ekstraordinære omstendigheter.

Han dømmes til forvaring, til tross for sin unge alder. Det er av hensyn til samfunnsvernet at han ikke får vanlig fengselsstraff.

Retten legger blant annet til grunn at 17-åringen sin fascinasjon for vold ikke har avtatt etter drapet. Han skal ha vært svært opptatt av voldsscener i filmer han har sett i etterkant av drapet.

Videre heter det i dommen at det er tvingende nødvendig at tiltalte idømmes forvaringsdom.

Som forventa

– Det er et resultat som vi egentlig hadde forventa, sier Nina Braathen Hjortdal, som er de fornærmedes bistandsadvokat.

– Gjennom bevis som er avdekket etter hvert og det som har kommet frem i saken, så synes jeg dette er det eneste riktige resultatet, sier hun.

Hun informerte jentas familie om dommen i går.

– Det er godt for familien å få en avgjørelse, og fint å vite hva domstolen tenker i saken, sier Braathen Hjortdal.

Hun sier at familien er forberedt på at saken kan ankes, men at de håper at det ikke skjer.

Ren drapslyst

I dommen beskrives drapet som nøye planlagt. Retten mener at drapet var basert på tanker og ulike forberedelseshandlinger gjennom lang tid.

Retten mener at drapsplanen ble satt ut i livet etter ønske og veloverveid beslutning. Drapet var motivert av ren drapslyst, står det i dommen.

Noe som anses som særlig skjerpende omstendigheter.

Videre står det i dommen at det er klart for retten at drapet hadde seksuelle undertoner i seg.

En lengre voldshistorie tenåringsgutten skrev i perioden før drapet gjengis i dommen. Retten beskriver denne som en forherligelse av vold ut fra kynisk ondskap.

Uenige om tiltaltes tilregnelighet

Aktor Jo Christian Jordet la ned påstand om 12 års forvaring med minstetid på åtte år. da saken gikk for retten i juni. Påtalemyndigheten mener 17-åringen var tilregnelig under drapet og at han hadde planlagt handlingen lang tid i forveien.

Dette er tenåringsguttens forsvarer Nora Hallén uenig i. Hun mener 17-åringen var utilregnelig og derfor ikke kan straffes. Han har innrømmet drapet, men erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet 17. juni 2019 i tinghuset på Lillehammer.

Hallén la ned påstand om at unggutten i stedet skulle få en dom på overføring til tvungen psykisk helsevern.

– På nåværende tidspunkt er det viktigste å få psykiatrisk behandling, sa Hallén om tenåringen.

Vinstra-saken, dag 6 i retten

UENIGE: Aktor Jo Christian Jordet og 17-åringens forsvarer Nora Hallén strides om guttens tilregnelighet. Her avbildet i samtale under hovedforhandlingen i tingretten på Lillehammer.

Foto: Alexander Nordby / NRK

De sakkyndige mener gutten var tilregnelig under drapet, men la vekt på at de har vært i sterk tvil og har gjort endringer i sine sakkyndige erklæringer flere ganger.

Det er i norsk rettshistorie totalt tre forvaringsdommer mot personer under 18 år. Foruten Vollen-drapet, der ei jente (15) ble dømt til ni års forvaring, ble en 17-åring dømt til forvaring i mai. I juni kom dommen i den såkalte Sunniva-saken. Den er imidlertid ikke rettskraftig.

Påført 21 knivstikk

Det var 31. oktober i fjor en 16 år gammel jente ble drept i nærheten av sitt eget hjem på Vinstra i Gudbrandsdalen. Jenta ble påført 21 knivstikk i hodet og overkroppen og døde av forblødning, ifølge obduksjonsrapporten. En mannlig nabo som forsøkte å avverge drapet ble lettere skadet.

Jentas mor og lillebror forklarte under rettssaken at de kom til åstedet mens angrepet pågikk. Den nå 17 år gamle gutten ble pågrepet kort tid etter drapet.

– Vi var en helt vanlig familie på fem med en normal hverdag. Nå er alt snudd på hodet, fortalte jentas storesøster til NRK under rettssaken.

Politiet undersøker åstedet på Vinstra

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Kripos bistod lokalt politi i dagene etter drapet på Vinstra. Her er etterforskere fotografert på åstedet der det ble gjort 3D-skanninger av området.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK