Død 13-åring i Valdres: Politiet sjekket adressen for en måned siden

Politiet sjekket på oppdrag for barnevernet en adresse i Valdres 26. november. På samme adresse ble ei 13 år gammel jente fra Bærum funnet død nyttårsaften.

Julie Dalsveen, politiadvokat Gjøvik

SJEKKET ADRESSE: Politiet sjekket samme adresse som åstedet der 13-åringen ble funnet død nyttårsaften, allerede i november, forteller politiadvokat Julie Dalsveen.

Foto: Frode Meskau / NRK

Det er politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt som bekrefter dette overfor NRK søndag ettermiddag.

En mor er siktet for grov omsorgssvikt etter at datteren på 13 år ble funnet død i en kommune i Valdres på nyttårsaften. Ifølge VG ble jenta funnet død i en hytte. Moren er siktet for ikke å ha gitt datteren den hjelpen hun skulle hatt i tiden før hun døde.

NRK får bekreftet at 13-åringen hadde bostedsadresse i Lommedalen i Bærum, der hun gikk på Mølladammen skole. Kommunikasjonssjef i Bærum kommune, Lisa Bang, opplyser at jenta sluttet jenta på skolen i slutten av september 2015.

Hun har vært borte fra skolen siden høstferien, og ble utskrevet fra skolen i løpet av høsten, sier Bang til NRK.

Bekymringsmelding til politiet

Politiet vil ikke si noe om hvor 13-åringen og moren har oppholdt seg i tiden fram til nyttårsaften. De skal ha oppholdt seg i den gjeldende kommunen i Valdres i noe tid, og politiet har også vært på utkikk etter de to før hendelsen på torsdag.

– Politiet i Valdres mottok en bekymringsmelding fra barnevernet 26. november der de ba om hjelp til å undersøke en adresse for å se om det var folk der. I ettertid viser det seg at det er samme adresse som åstedet i vår etterforskning nå, sier Julie Dalsveen.

Fant ingen på adressen

Ingen var på adressen da politiet sjekket stedet den gangen. Barnevernet ønsket heller ikke at politiet skulle gi seg til kjenne på oppdraget, så det var en tjenestemann i sivil bil som sjekket adressen, forteller Dalsveen.

– Hvor lenge hadde siktede og avdøde bodd på adressen som er åstedet?

– Det er en del av etterforskningen hvor lenge de har vært der. Siktelsen går ut på at det er en lengre tidsperiode omsorgssvikten gjelder, men hvor lenge de har oppholdt seg i Valdres er ukjent foreløpig, sier Dalsveen.

Ikke gått på skole

Kvinnen i 40-årene er altså siktet for grov omsorgssvikt og jenta på 13 år skal ikke ha vært på skolen den siste tiden.

– Det er vår oppfatning at jenta ikke har gått på skole den tida de har vært i Valdres, og muligens heller ikke i hjemkommunen. Det er imidlertid forhold vi må få avklart i den videre etterforskningen, sier politiadvokaten.

– Har det vært søkt om hjemmeundervisning her?

– Vi har fått opplysninger om at det skal ha vært søkt om hjemmeundervisning for denne 13-åringen, men detaljene rundt det har vi ikke nå, bekrefter Dalsveen.

Var alene

Så langt politiet har kjennskap til nå var det kun 13-åringen og hennes mor som befant seg på dette stedet i Valdres.

Det var moren som selv meldte fra til AMK på nyttårsaften.

Det ble gjort et forsøk på å avhøre den siktede moren lørdag, men det har ikke vært mulig på grunn av hennes helsetilstand.

Dalsveen bekrefter til NRK at moren ikke lenger er i Valdres, men er tilbake i sin hjemstedskommune.